Umrla Margaret Tačer

Margaret Tačer je bila premijer Velike Britanije od 1979. do 1990. godine i bila je prva žena na toj poziciji. Za vrijeme njene vladavine Britanije je doživjela snažan ekonomski razvoj, posebno tokom 80-tih godina prošloga vijeka. Ostaće zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. vijeka, sa podjednakim brojem onih koji je idealizuju i onih koji je osporavaju.

(agencije)

Margaret Tačer, čuvena britanska premijerka, poznata kao “čelična lejdi”, preminula je danas u 87 godini od moždanog udara, javlja BBC.

1974. postala je prva žena lider Konzevatvine partije a potom i prva premijerka Velike Britanije. Na tom položaju je bila do 4. maja 1979. do 28. novembra 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Ostaće zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. vijeka, sa podjednakim brojem onih koji je idealizuju i onih koji je osporavaju. Margaret Tačer je bila odlučna političarka, nepokolebljiva i čvrsta u stavovima koje je zastupala i branila zbog čega je bila i prozvana “Čelična lejdi”.

Vodila je i jedan rat – Foklandski 1982. godine tokom kojeg je Britanija odbranila svoja ostrva u Atlantskom okeanu od Argentine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close