Ukrajina: Kralj čokolade Petro Porošenko proglasio pobjedu: ‘Prioritet će mi biti okončanje rata i haosa’

Milijarder Petro Porošenko proglasio je danas pobjedu na predsjedničkim izborima u Ukrajini i najavio da će njegov prvi prioritet biti odlazak na istok zemlje kako bi se okončao “rat i haos”.

– Sve ankete pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu i da država ima novog predsjednika – rekao je Porošenko pristalicama u sjedištu stranke.

Porošenko je kazao da su mu Ukrajinci dali mandat da nastavi kurs integracija s ostatkom Evrope i da bi parlamentarni izbori trebali da budu održani ove godine.

Kao prvi prioritet svog mandata Porošenko je naveo odlazak na istok zemlje kako bi se okončali “rat i haos” koji su izazvale proruske snage, prenosi Reuters.

Porošenko je pristalicama poručio da Ukrajina nikada neće priznati rezultate refenduma i, kako je rekao, “okupaciju Krima”.

Na pitanje o odnosima s Rusijom, on je rekao da su “suverenitet i teritorijalni integritet” Ukrajine na prvom mjestu za njega.

Prema rezultatima zajedničke ankete tri instituta s birališta, Porošenko je odnio pobjedu na predsjedničkim izborima u Ukrajini u prvom krugu sa 55,9 posto osvojenih glasova, dok se bivša ukrajinska premijeka Julija Timošenko našla na drugom mjestu s manje od 12 posto osvojenih glasova.

Porošenko (48), tajkun poznat kao “kralj čokolade” i vlasnik popularnog TV kanala, fabrike automobila i brodogradilišta, imao je u kampanji podršku istaknutog političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka, kao i bokserskog šampiona koji je prešao u političare Vitalija Klička.

U svom izbornom programu, pod sloganom “Kraj haosu i ratu”, Porošenko je obećao da će povjeriti veća ovlaštenja regionima u očiglednom pokušaju da smiri tenzije na istoku, a istovremeno sačuvati Ukrajinu kao jedinstvenu državu i povećati budžet vojsci.

Kako je ranije saopćila Centralna izborna komisija, na vanrednim predsjednički izborima nisu mogli da glasaju građani Donjecka, Luganska i Slavjanska na istoku Ukrajine, jer u ove gradove nisu isporučeni glasački listići, prenosi agencija Tanjug.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close