BiHPolitika

UKCS – Obične kante za smeće plaćane po 4.000 KM!

ŠOKANTNI NALAZI INSPEKCIJE NA KLINIČKOM CENTRU: Obične kante za smeće plaćane po 4.000 KM!

Nabavljena oprema, lijekovi, materijali…dijeljeni su ljekarima koji su to držali po kancelarijama, a da li je to davano pacijentima, ili se nosilo u privatne klinike, to niko ne zna jer kontrole nije bilo

slobodna-bosna.ba

Komisija za popis opreme, stvari i roba u Kliničkom centru, nakon skoro tromjesečnog rada, svoje nalaze proslijedit će inspektorima Finansijske policije FBiH koji će provesti istragu i utvrditi puteve ulaska roba, stvari i opreme u KCUS.

 

„Mi možemo govoriti samo o onome što smo vidjeli i zatekli. Ne možemo govoriti o imenima ljudi koji su učestvovali u tome i koji su odgovorni“, kaže član Komisije Amer Ovčina.

 

Nije poznato da li je i kada napravljen sveobuhvatan popis stvari, roba i opreme na Kliničkom centru, a zadatak Komisije bio je upravo to – da se utvrdi stvarno stanje i čime UKCS raspolaže. U svom radu Komisija je uočila brojne nelogičnosti.

 

„Kupovalo se sve i svašta. Kanta za smeće koja se ni po čemu ne razlikuje od one u Robotu od 8 KM, plaćena je 4.000 KM…Stolica na Klinici za ginekologiju plaćena je 3.000 KM…“, kaže Ovčina navodeći da je višegodišnja netransparentnost dovela do sadašnjeg općeg haosa. „Imali smo službu za javne nabavke, ali jedno je bilo na tenderu, a kupovalo se nešto sasvim drugo“, kaže Ovčina.

 

Na odjelu za transplantaciju Komisija je otkrila skladište lijekova kojima uskoro ističe rok trajanja. Između ostalog, pronađene su transplatacione tečnosti, citostatici i lijekovi za održavanje bubrega koji se još uvijek nalaze u paketima.

 

Na Klinici za ginekologiju „pronađena“ je najsavremenija oprema u odjelu za bračni sterilitet koja se ne koristi, uključujući i endoskopski stup koji košta oko 250 hiljada KM. U istom odjelu pronađena je i velika količina neiskorištenog potrošnog medicinskog materijala, baktericidne lampe, medeicinski i hirurški instrumentarij te skupi ampulirani lijekovi kojima je istekao rok trajanja.

 

„Na klinikama kao što je torakalna hirurgija i urologija našli smo jako puno skupog potrošnog hirurškog materijala od čega je nešto i sakriveno jer nismo imali ulazne podatke“, kaže Ovčina navodeći da je politika mendžmenta UKCS-a bila katastrofalno vođena. “Nabavljena oprema, lijekovi, materijali…dijeljeni su ljekarima koji su to držali po kancelarijama, a da li je to davano pacijentima, ili se nosilo u privatne klinike, to niko ne zna. Kontrole nije bilo“, kaže Ovčina.

 

Komisija je u skladištima UKCS-a našla velilo broj injektomata, perfuzora i infuzomata, ali da bi ti aparati funkcionisali morao se nabaviti skupi potrošni materijal koji nikada nije kupljen. „Sada imamo puno tih aparata, ali nemamo potrošnog materijala. Aparati stoje novi, neotpakovani i propadaju“, kaže Ovčina kojeg je frapirala činjenica da je Klinički centar trebao „otvoriti“ Kliniku za ebolu.

 

„Našli smo lager robe za ebolu, koja je jako skupa. Mislim da je ta oprema donirano od UNDP-a. Ali pronašli smo HZO opremu vrijednu oko 200 hiljada KM kojoj istče rok trajanja a koja se nikad nije koristila za visokoinfektivna oboljenja“, kaže Ovčina.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close