UIO: Neće više biti povrata PDV-a na kreditna sredstva?

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zadužio je u petak članove iz reda stručnjaka i nadležne službenike UIO da do iduće sjednice UO predlože rješenje problema povrata PDV-a na međunarodne ugovore, u koje spada i projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj.

 

Nikola Špirić, predsjedavajući UO UIO i ministar finansija i trezora BiH, kazao je nakon sjednice da rješenje mora biti u skladu sa zakonom i u pravcu jednakog tretmana istih međunarodnih projekata bez obzira na to da li su na prostoru RS ili FBiH.

 

“Postoji, međutim, problem što je BiH jedina zemlja u svijetu koja vrši povrat PDV-a na kreditna sredstva. Nažalost, jednom iskorištena slabost prerasta u praksu i faktički su krediti evropskih investicionih banaka u startu jeftiniji za PDV”, kazao je Špirić.

“Nezavisne” su objavile da je nedavna odluka UIO da odbije izvršenje povrata PDV-a na projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj ugrozila nastavak radova na prvoj dionici od Prnjavora do Doboja, jer je upitno koliko će Javno preduzeće “Autoputevi RS” moći još plaćati izvođače radova. U UIO su kazali da “Autoputevima RS” neće vratiti PDV u iznosu od 9.050.565 KM, jer, kako navode, za to nisu ispunjeni uslovi predviđeni zakonom, dok u Ministarstvu finansija RS, s druge strane, tvrde da ne postoje zakonske smetnje da se povrat izvrši.

Ključno sporenje je u tome da li ugovor o zajmu između “Autoputeva RS” i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na iznos od 150 miliona evra, za prvu fazu autoputa, ima karakter međunarodnog na koji se vrši povrat PDV-a. U Vladi RS su izričiti da je zaključeni ugovor međunarodnog karaktera samim tim što je garancije za njega dala i BiH, dok se Ministarstvo finansija BiH, na zahtjev za mišljenje koje im je dostavio UIO, nije eksplicitno izjasnilo o tome, pa je povrat PDV-a onemogućen.

Špirić kaže da su plaćanja PDV-a oslobođene doznake donatorskih sredstava iz inostranstva, ali da ne bi trebali i krediti, “jer oni nisu pomoć”.

“Vidim da se priprema medijska paljba po Ministarstvu da mi, kao, nećemo da vratimo novac koji, kao, nekome pripada. Na sjednici UO UIO smo ustanovili da je neopravdano visok povrat PDV-a po tom osnovu u iznosu od 58 miliona KM, dok u budžetu postoji deficit. Zato smo stali na stranu UIO da zakon i praksa moraju biti jednaki za sve i vjerujem da više neće biti moguć povrat PDV-a po osnovu kreditnih sredstava”, rekao je Špirić.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, ovaj slučaj će biti riješen na način da se povrat PDV-a izvrši na ugovoreni i započeti projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, dok bi se takva praksa prekinula za sve buduće međunarodne kreditne projekte. Iduća sjednica UO UIO najavljena je za polovinu maja.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close