Ugovorom s MMF-om vlast potpisala kapitulaciju

BiH će, prema projekcijama Svjetske banke, godinu završiti rastom bruto društvenog proizvoda (BDP) od nula posto, dok bi godinu koja je pred nama trebala okončati malo bolje, rastom od 0,5 posto.

Svjetska banka je prije nekoliko dana našoj zemlji preporučila da krene s reformama na domaćem terenu i ukazala na to da bh. ekonomija mora postati glavni pokretač rasta.

Povodom najnovijeg izvještaja Svjetske banke o ekonomskim kretanjima u regiji i našoj zemlji, razgovarali smo sa predsjednikom Upravnog odbora Američko-bosanske fondacije i ekonomskim ekspertom Goranom Nedićem, koji, između ostalog, smatra da je BiH ulaskom u aranžman sa MMF-om pristala na ubrzanu fiskalnu konsolidaciju, odnosno ograničavanje državnih izdataka kao jedinog cilja ekonomske politike.

– Poboljšanje životnog standarda u tako dogovorenom aranžmanu ne možemo očekivati. Iako su taj aranžman političari predstavili kao spas, on zapravo znači kapitulaciju i neminovni pad političkih elita koje uđu u njih, jer nose sa sobom znatno povećanje siromaštva u cilju postizanja nominalne makroekonomske stabilnosti”, kaže Nedić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close