NogometSport

UEFA potvrdila: Promjene u Ligi prvaka

Od 2018. godine četiri najbolje plasirana kluba iz četiri najkvalitetnije evropske lige (prema Uefinom koeficijentu) izravno će se plasirati u grupnu fazu Lige prvaka.

Vrlo je zanimljiv podatak kako će se Liga prvaka svakog puta igrati i u dva termina.

Tako će se od 2018. godine četiri najbolje plasirana kluba iz četiri najkvalitetnije evropske lige (prema Uefinom koeficijentu) direktno plasirati u grupnu fazu Lige prvaka.

– Odlučili smo utakmice grupne faze Lige prvaka razdijeliti u dva termina, kako bi gledaoci mogli svakog utorka i srijede uživo pratiti dvije utakmice. Tako će dva susreta uvijek počinjati u 19, a preostalih šest susreta u 21 sat – stoji u službenom saopštenju Uefe, piše Goal.

U Uefi su odlučili klubovima iz manjih nogometnih saveza olakšati i put do skupne faze evropskih takmičenja. Tako će svi nacionalni prvaci koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka drugu priliku za dokazivanje imati u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Nije još tačno razjašnjeno kako će to izgledati, ali ti bi klubovi (prvaci koji su ispali iz kvalifikacija za Ligu prvaka) trebali imati svoj dio žrijeba kroz koji će pokušati stići do grupne faze Evropske lige.

Odlučeno je i kako će se finale Evropske lige u sezoni 2016/17. igrati u Lyonu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close