-TopSLIDENogometSport

UEFA mijenja format kvalifikacija za EURO: Najteže će biti BiH, ali ništa lakše Srbiji i Hrvatskoj!

Važna vijest stiže sa Ostrva

Iako još uvijek nije odigrano ni Evropsko prvenstvo u Njemačkoj UEFA već kuje planove za ono koje je na programu 2028. godine te se priprema novi sistem kvalifikacija.

UEFA će 10. oktobra zvanično potvrditi da će čak pet zemalja zajedno organizovati Evropskog prvenstvo 2028. godine.

Do sada je uobičajno pravilo da domaćini ne igraju kvalifikacije kao što je slučaj sa Njemačkom koja se za predstojeće Evropsko prvenstvo priprema prijateljskim mečevima.

Tako će Evropsko prvenstvo 2028. godine organizovati Engleska, Škotska, Vels, Irska i Sjeverna Irska, dakle pet UEFA-ih članica.

Krovna evropska fudbalska organizacija je odučila da sve zemlje domaćini igraju kvalifikacije što je definitivno iznenađujuća odluka.

Ipak, UEFA je odlučila da sačuva dva rezervna mjesta za dvije najbolje reprezentacije domaćina koji ne uspiju proći kvalifikacije.

Ova odluka će sigurno otežati posao reprezentaciji BiH da se plasira pošto je većina selekcija domaćina kvalitetnija od Zmajeva i realnost je da su prednosti u odnosu na naš nacionalni tim.

Odluk da u kvalifikacijama da prije svih učestvuje Engleska, pa i Škotska svakako ne ide ni u prilog Srbiji i Hrvatskoj jer će i Vatrenim i Orlovima put do Eura automatski postati teži.

Najviše će svakako “stradati” dvije selekcije koje izbore put na Euro kroz kvalifikacije, ali će svoj plasman morati predati domaćinima koji to ne urade.

Podsjećanja radi, na Evropskom prvenstvu ukupno nastupaju 24 selekcije, pa će treba sačekati detaljno objašnjenje UEFA-e vezano za kvalifikacije za Euro 2028.

Za naredni Euro kandidat je bila i Turska, ali je ova zemlja odustala te najavila svoju kandidaturu za 2032. godinu zajedno sa Italijom pa su zemlje iz Velike Britanije jedini kandidat za domaćinstvo kontinentalnog turnira za manje od pet godina.

sportsport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close