Udruženje ” Željezno Polje-Opstanak”: Državno zemljište nije etnički ekskluzivitet i ratni plijen

Nezadovoljni učinjenim na rješavanju problema ugroženih stanovnika Željeznog Polja koji su u majskim poplavama ostali bez domova i odlukom Općinskog vijeća da se njihova životna sudbina rješava sa kupovinom zemlje na neispitanim i nepristupačnim dijelovima, Udruženje ” Željezno Polje-Opstanak” odlučilo je uputiti otvoreno pismo višim nivoima vlasti ali i međunarodnim institucijama.

Protesti pred zgradom Općine u Žepču traju već petnaestak dana i trajat će sve do ispunjenja uslova koje traže porodice koje su ostale bez svojih domova. Prema riječima Muhameda Sinanovića odlučili su se na otvoreno pismo jer su shvatili da lokalne vlasti neće i ne žele razumjeti te da na višim razinama imaju više razumjevanja za zahtjeve.

 

Sinanović: I dalje se insistira na gradnji u blizini prijašnjih domova koje je klizište odnijelo

 

– Mi već dva mjeseca, a sada i kroz otvoreno pismo insistiramo na primjeni Federalnog zakona o dodjeli državnog zemljišta i ništa drugo. Postojeće odluka Općinskog vijeća ne daju nikakvu mogućnost gradnje, a kamoli kako nas stalno uvjeravaju, da ćemo zimu dočekati u svojim novim domovima. Dva mjeseca je do prvih mrazeva. Tamo gdje nam Općina nudi placeve treba ispitati teren, nema putne komunikacije, lokacije ne daju nikavu mogućnost transporta građevinskog materijala i to su samo od nekih razloga što ne vidimo mogućnost da do zime ponovo sjedimo u svojim kućama, a pogotovo što  je za 4.000 maraka koliko daje Općina nemoguće naći parcelu za gradnju, kaže Sinanović.

U otvorenom pismu ali i kroz zvanične razgovore u Udruženju  insistiraju na dodjeli državnog zemljišta u Žepačkim poljima i kantonalnom Rasadniku u Žepču. Kako kaže predsjednik Sinanović ove dvije lokacije garantuju sigurnu i brzu gradanju stambenih objekata.

– U zvaničnim razgovorima naših predstavnika iz Željeznog Polja niko ne želi da potencira ove dvije lokacije i dalje se insistira na gradnji u blizini prijašnjih domova koje je klizište odnijelo. Imam osjećaj, shodno ponuđenim prijedlozima, da su i predstavnici kantonalne vlasti u dosluhu sa općinskim te se insistira na nečemu što ne ide u korist stanovnika, nego protiv njih, ističe Sinanović.

Predsjednik Udruženja kaže kako Udruženju nije cilj da izaziva nacionalnu netrpeljivost, jer njegov cilj je prevashodno borba za ugroženo stanovništvo ali prema njegovim riječima ima utisak da neki kontaminirani umovi dvadeset i više godina parcipiraju državno zemljište BiH kao etnički ekskluzivitet i ratni plijen.

Otvorenim pismom, Udruženje ” Željezno Polje-Opstanak” pozvalo je više nivoe vlasti  na razgovor o primjeni donešenog zakona o dodjeli državnog zemljišta na općini Žepče.

 

Rasadnik: Realna mogućnost gradnje

 

U Udruženju kažu kako donatora za gradnju kuća ima, oni čekaju, ali pitanje je do kada. Stanovništvo koje je ostalo bez domova uglavnom je nezaposleno i ne može po općinskim prijedlozima da sufinasira kupovinu placeva za gradnju. Zato se i insistira na primjeni zakona o dodjeli državne zemlje na lokacijama Žepačkog Polja i Rasadnika koje daju realnu mogućnost da do zime kuće budu izgrađene.

Sinanović ističe da će svi oni koji su izgubili svoje domove i dalje mirno  u postavljenim šatorima protestovati i da će protesti biti obustavljeni samo iz dva razloga, ukoliko se ispune uslovi o dodjeli državnog zemljišta i u slučaju bolesti onih koji protestuju.

Naime, kiša, hladne noći i neuslovni šatori već pomalo uzimaju danak kod onih koji protestuju pred Općinom. Ali svi su odlučni da neće odstupiti jer i onako drugog izbora nemaju, pa im je bolje pred Općinom u šatoru nego u klizištem pogođenom Željeznom Polju.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close