Udruženje sudija u BiH steklo status punopravnog člana Svjetske asocijacije sudija

Na 55. zasjedanju Svjetske asocijacije sudija održanom u Washingtonu, Udruženje sudija u BiH je, nakon dvije godine pridruženog članstva, steklo status punopravnog člana ove asocijacije, izjavio je za Agenciju FENA Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda Sarajevo i potpredsjednik Udruženja sudija u BiH.

Salihović navodi da je taj čin svojevrsno priznanje za dosadašnja dostignuća i usvajanje određenih standarda u sklopu pravosudne reforme u BiH.

Po njegovim riječima, Svjetska asocijacija sudija štiti status sudija i sudova, kao i standarde neovisnog pravosuđa i integritet sudske vlasti, uključujući i pitanja koja se tiču izbora, razrješenja i finansiranja sudija i sudova.

Istovremeno, Udruženje sudija u BiH preuzelo je obavezu promoviranja ciljeva Svjetske asocijacije sudija koji se odnose na nezavisnost sudija, jačanje njihove samostalnosti i profesionalnosti.

Zasjedanju ove asocijacije (polovinom novembra), uime BiH, uz Salihovića je prisustvovao i Milan Tegeltija, predsjednik Udruženja sudija u BiH, a osim BiH u punopravno članstvo Svjetske asocijacije sudija primljeni su i nositelji pravosudnih funkcija – sudije iz Albanije i Srbije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close