Udruženje poslodavaca traži da se tekst Zakona o privrednim društvima u FBiH odmah objavi

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine traži da tekst Zakona o privrednim društvima u FBiH odmah bude objavljen te da se time omogući njegova primjena. 

Naime, podsjećaju da je novi Zakon o privrednim društvima u FBiH, tretiran kao jedan od reformski zakona, ušao u parlamentarnu proceduru za vrijeme prethodnog saziva Parlamenta Federacije BiH. Predstavnički dom, prijedlog zakona usvojio je u prethodnom sazivu odnosno 24. jula 2014. godine, dok je Dom naroda Parlamenta FBiH isti tekst, po hitnom postupku, usvojio na drugoj sjednici održanoj 15. jula 2015. godine.

Poslodavci u Federaciji BiH, kako su istakli, pozdravili su donošenje Zakona i s nestrpljenjem očekivali njegovo objavljivanje.

– Međutim, ni nakon više od dva mjeseca od usvajanja na sjednici Doma naroda, tekst Zakona nije objavljen u Službenim novinama FBiH. Imajući u vidu da određene odredbe Zakona stvaraju preduvjete za poboljšanje poslovnog ambijenta, te da će novi Zakon poslodavcima donijeti značajne promjene u poslovanju, Udruženje poslodavaca FBiH traži da se tekst Zakona odmah objavi te time omogući njegova primjena – poručili su.

Naglašavaju da svako kašnjenje ima negativne poslijedice za poslodavce, saopćeno je iz Udruženja.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close