Udruženje poslodavaca FBiH: Nužno hitno rasterećenje privrede!

Udruženje poslodavaca u Federaciji od vlasti traži hitno provođenje mjera za rasterećenje privrede i izmjene zakonske regulative u ovoj oblasti, prvenstveno Zakona o radu.
Zbog nestabilnog političkog ambijenta naša zemlja spada u rizična područja, kada je riječ o stranim investicijima, a sve više poslodavaca zbog državnih nameta odlučuje da zatvori firme. Sve dok se odlučno ne krene u proces reformi, broj nezaposlenih bit će sve veći, a strani kapital sve dalji od naše zemlje, poručeno je na Skupštini Udruženja poslodavaca FBiH u srijedu u Sarajevu.
– Ako se dodaju parafiskalni nameti, onda imamo veće od 100 odsto dodatke na lični dohodak. Znači ako radniku isplatite 1.000 KM, dužni ste više od 1.000 KM kojekakvih dažbina, kaže NiIhad Imamović.
Mandatar za sastav federalne Vlade Fadil Novalić kaže da su potrebne mjere i u javnom sketoru.
– Od 440 hiljada ukupno uposlenih u FBiH, u javnom sektoru je 122,5 hiljada. Sva negativna percepcija društva dolazi iz te 122 hiljade. Jedini potez koji u tom pogledu vučeno je moratorij na zapošljavanje, kaže Novalić.
Drugi pak zbog dugotrajnih procedura registrovanja firmi ne dočekaju da zpočnu vlasiti biznis.
– Moja kompanija devet mjewseci otvara kiosk, u kojem se zapošljavaju dva čovjeka. Možete zamisliti kako je onima koji otvaraju tvornicu gdje treba zaposliti 300 ili 400 ljudi, kaže Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udrućenja poslodavaca FBiH.

Ukupnu privrednu sliku u FBiH kvare firme koje iz godine u godinu sve lošije posluju iako situacija u poređenju sa zemljama regiona nije loša, tvrdi resorni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.
– Pedeset posto radnika, odnosno154 hiljade, od ukupno 303 hiljade radnika koji rade u realnom sektoru, radi u dobrim firmama, a svega 38 hiljada radnika radi u 5 posto firmi koje su izuzetno loše, koje treba rješavati, kaže Trhulj.

Povećati zapošljavanje u realnom sektoru, prvenstveno onih koji sada rade na crno moguće je postići smanjenjem nameta i izdvajanja države, tvrde poslodavci. Međutim, to je nije moguće sve dok se odlučno ne pristupi izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close