UDRUŽENJE PORODIČNIH LJEKARA: „Nije bilo zloupotreba, samo smo štitili pacijente“

Udruženje porodičnih ljekara demantiralo je “paušalne, kvazianalitičke, jednostrane izjave i uvrede” čelnika Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo, koji se navode u saopćenju Komisije koju je formirao ZZO.

Podsjetimo, Komisija ZZO KS pod rukovodstvom novoizabranog direktora Zavoda dr. Kenana Crnkića, utvrdila je da su troje ljekara porodične medicine zaposlenih u domovima zdravlja Vogošća, Novi Grad i Centar, samo u jednom danu zajedno propisali ukupno 2.150 recepata!

Kako „SB“ nezvanično saznaje, radi se o dr. Safi Fazlić-Zečić, zaposlenoj u DZ Vogošća, koja je „rekorderka“ sa 751 propisanim receptom, a slijede je kolegice Sabina Omerbegović-Karup (749 recepata) i Ranka Kovač (650 recepata). Svi ovi recepti izdati su 16. januara ove godine. Kako pojašnjava Crnkić, to je bio zadnji dan kada su se mogli koristiti tzv. „bijeli kodovi“ na receptima, nakon čega su u primjenu ušli roza kodovi, a koji su uvedeni upravo sa ciljem sprečavanja zloupotrebe prilikom izdavanja recepata i kodova.

U okviru svojih nadležnosti, ZZO KS je pomenutim ljekarima do daljnjeg suspendovao šifre, odnosno pravo na propisivanje lijekova na recept.

“Razlog ovako velikog broja propisanih recepata 16. januara je zaštita pacijenata da ne bi ostali bez lijekova zbog nelogične i ničim izazvane promjene bijelog bar koda u roza bar kod na receptu, odlukom ZZO KS-a. Svi ti recepti su osigurali neophodnu terapiju našim pacijentima za taj mjesec i time je premošten problem koji je napravio ZZO”, navodi se u saopćenju Udruženja porodičnih ljekara.

Također dodaju da se u ovom slučaju ne radi o korupciji, nego o pomoći bolesnim građanima.

“Uvijek smo za ispitivanje korupcije u svim segmentima društva i sami pozivamo nadležne agencije da ispitaju moguću korupciju u zdravstvu, počevši od nas kao i od ZZO Kantona Sarajevo”, objasnili su.

Udruženje porodičnih ljekara je odlučno u namjeri da zaštiti dignitet ljekara i bori se svim sredstvima za njihova prava koja su ugrožena upravo ovakvim i sličnim istupima. Poručuju da su angažovali i advokatski tim.

Naglašavaju da i porodični ljekari Kantona Sarajevo svakodnevno pregledaju šest do sedam hiljada pacijenta, što je na godišnjem nivou 2,5 miliona pregleda.

“Spašavamo živote, ublažavamo bol i patnju i suosjećamo s našim pacijentima. Naš glavni zadatak je bio i bit će, bez obzira na postojanje Zavoda zdravstvenog osiguranja i njihovih direktora, briga za naše pacijente, očuvanje njihovog zdravlja, prevencija nastanka i kontrola postojeće bolesti”, navodi se u saopćenju.

Porodični ljekari uvijek su na raspolaganju građanima, bez obzira na pritiske i ograničenja iz ZZO Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Udruženja porodičnih ljekara.

www.magazinplus.eu – Slobodna Bosna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close