Kultura

Udruženje Palestinska zajednica u BiH: 76. godišnjica Nakbe

Od prve Nakbe palestinskog naroda 1948. godine, koja danas, 15. maja obilježava svoju 76. godišnjicu, i raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje i iz domova zbog straha od masakra cionističkih kriminalnih grupa, ubijanje i raseljavanje nije prestajalo.

Sedamdeset pet godina nakon prisilne okupacije, obnovljena je Nakba i nastavljeno je etničko čišćenje našeg naroda u najkrvavijem zločinu genocida koji je svijet ikada vidio, saopćeno je iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH, povodom 76. godišnjice Nakbe.

Palestinska zajednica u BiH smatra da na 222. dan ove varvarske agresije, u kojoj se zločinački nacistički neprijatelj nije zadovoljio krvlju djece, žena i staraca Gaze i nije bio zadovoljan sveobuhvatnim uništavanjem infrastrukture, stambenih naselja, zdravstvenih i obrazovnih objekata koji su sravnjeni sa zemljom, genocidni rat se nastavlja, u kojem je do danas ubijeno više od 35.173 ljudi, više od 79 hiljada ranjeno, a više od 11 hiljada nestalo, a sve uz šutnju i saučesništvo moćnih zapadnih zemalja koje omogućuju Netyanahuu i njegovom režimu da nakon 75. godina obnovi još veću Nakbu nad palestinskim narodom.

Palestinski narod cijeni sve aktivnosti prijatelja Palestine na međunarodnoj sceni koji odbacuju i osuđuju izraelske zločine nad našim narodom u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući Jeruzalem, te pozdravlja sve aktivnosti koji doprinose razotkrivanju zločina okupacije i mobiliziranju međunarodnog javnog mnijenja u korist nacionalne borbe našeg naroda da ostvari svoju slobodu i nezavisnost garantovanu poveljama i međunarodnim rezolucijama.

Također ne možemo a da ne zahvalimo zemljama koje su odbile da zaustave pomoć i podrže legitimitet UNRWA, preko koje čuvamo pravo izbjeglica na povratak, navode iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

Dolaskom sedamdeset i šeste godišnjice Nakbe, Palestinska Zajednica u BiH poziva slobodne i hrabre građane da nastave pričati o cionističkim zločinima u Gazi i okupiranoj Palestini, te da nastave slati poruke i apele parlamentima i međunarodnim sindikatima, da zahtijevaju od svojih vlada da izvrše stvarni pritisak na Izraelsku okupacionu vladu da postigne trajni prekid vatre, prekine svoju agresiju i zločine protiv palestinskog naroda, da okonča svoju okupaciju palestinskih teritorija i omogući palestinskom narodu da ostvari svoja prava na slobodu, nezavisnost i samoopredjeljenje, te da cionistički režim kazni za sve postupke koji krše međunarodno pravo, uključujući napade na bolnice, prisilne evakuacije i ilegalnu blokadu Gaze decenijama.

– Palestinska zajednica uvjerena je da nepokolebljivost naše narodne borbe za univerzalnu slobodu i dostojanstvo pokazuje put svim ugnjevetanim narodima, te borba za slobodu Palestine je borba za demokratiju širom svijeta – navodi se u saopštenju Udruženja Palestinske zajednice u BiH.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close