Udruženja novinara Ujedinjenih nacija: Privođenja novinara su udar na slobodu

U saopštenju UNCA-e je navedeno da su u gradu Ferguson u pokrajini Missouri zabilježeni slučajevi prijetnji, uznemiravanja i privođenja novinara

Autor: Anadolija

Udruženje novinara Ujedinjenih nacija (UNCA) je saopćilo da je privođenje novinara uključujući reportera Anadolu Agency (AA) u Fergusonu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) direktno kršenje ljudskih prava i slobode izražavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju UNCA-e je navedeno da su u gradu Ferguson u pokrajini Missouri zabilježeni slučajevi prijetnji, uznemiravanja i privođenja novinara što je udar na demokratiju i otvoreno društvo.

Iz ovog udruženja podsjećaju da je jedan od privedenih i reporter Anadolu Agency (AA) Bilgin Sasmaz.

“Ovakva ograničavanja i prijetnje direktno ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobodu izražavanja. Sloboda izražavanja je jedno od osnovnih ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.

Također, napominje se da je ubistvo američkog novinara Jamesa Foleya u Iraku, kojeg su usmrtili pripadnici terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), barbarski čin.

Iz UNCA-e su apelovali na svjetske lidere i diplomate UN-a da izrade nacrt rezolucije kako bi se zaštitili novinari u svijetu.

Interesovanje svjetskih medija za događaje u mjestu Ferguson, u St. Louisu, u kojem je policajac-bijelac ubio mladog crnca Michaela Browna, i dalje traje.

Crnci s ovoga područja nastavljaju ostavljati igračke i cvijeće na mjestu gdje je 10. augusta ubijen Brown.

Broj pripadnika policijskih snaga u ulici Florissant u Fergusonu, ipak, od jučer je znatno manji.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close