Udruženja Aktiv žena Donje Moštre: Od džemova, preko ručnih radova do nakita

S ciljem pomoći ženama da ekonomsko ojačaju, da ih pokrenu, da im omoguće da proizvode i svoje proizvode plasiraju na tržište prije dvije godine formirano je Udruženje Aktiv žena Donje Moštre kod Visokog.

Kako je za Oslobođenje kazala  Amina Hadžiosmanović, predsjednica Udruženja, Aktiv žena Donje Moštre djeluje dvije godine i okuplja oko 30 članica sa ovog područja.

Sajmovi

“To su aktivne i vrijedne članice koje prave brojne proizvode i već smo postali prepoznatljivi po domaćim proizvodima, koje uglavnom plasiramo na sajmovima. Tako smo već bili na sajmovima u Lukavcu, Donjem Vakufu, Visokom, gdje se trudimo da se predstavimo u najboljem svjetlu, da predstavimo sve ono što naše žene mogu i rade”, kazala nam je Amina.

Posljednji sajam na kojem su učestvovale bio je Sajam privrede u sarajevskoj Skenderiji na kojem su izložile po malo od svega što proizvode. Tako je na štandu bilo sokova, džemova, ali i domaćih kolačića kao i ručnih radova.

“Naše žene sve same proizvode od voća i povrća iz vlastitog uzgoja, znači sve same posiju, prerade, upakuju i plasiraju na tržište”, naglasila je Amina.

Članice Udruženja su žene od 20 do 75 godina, te su stoga u njihovoj ponudi i starinski proizvodi i radovi poput pletenja, heklanja, vezenja, ali i nešto moderniji proizvodi kao što je ukrašavanje namještaja ili predmeta od drveta decoupage tehnikom, kao i oslikavanje na staklu, izrada nakita i drugi, kazala nam je Medina Omanović, potpredsjednica Udruženja.

Edukacije

Kako je istakla u početku su sarađivali sa omladinskim Udruženjem Bedem iz Donjeg Moštra da bi kasnije krenuli u samostalne projekte, jer su kako kaže, imali potrebu da imaju nešto svoje.

“Željeli smo da se izborimo za svoje interese i da afirmišemo ove nezaposlene žene, odnosno da se one same pokušaju izboriti da nešto zarade, finansijski da ojačaju. Pošto dolazimo iz takvog područja gdje se uglavnom radi poljoprivreda, plastenička proizvodnja, prvi proizvodi su bili proizvodi od voća i povrća”, istakla je Medina, dodajući kako Udruženje za svoje članice organizuje i stalne edukacije.

Prema njenim riječima, Udruženje se bori da žene izađu iz kuće, da se uključe u dešavanja zajednice.

“Zasada imamo podršku lokalne zajednice i uspijevamo pomalo da se probijemo na tržište”, kazala je Omanović.

Kako ističu članice Udruženja, sajmovi su prilika da se više ljudi upoznaju sa njima, njihovim radom, proizvodima, na sajmovima ostvaruju kontakte, dobijaju podršku koja će im, nadaju se, u narednom periodu omogućiti bolju i veću proizvodnju i bolji plasman na tržištu.

PIŠE: Alema PENDEK
Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close