Udarac terorizma na Pariz

Udarac terorizma na Pariz: Oko 150 mrtvih, stotine ranjenih u nizu napada – Analiza: Uzroci, posljedice i kako će ovaj barbarski pokolj promijeniti Europu

(advance.hr)

Velika tragedija u Parizu – u nizu terorističkih napada sinoć je ubijeno, prema zadnjim informacijama, preko 150 osoba, a više stotina ih je ranjeno. Pariz je pod blokadom, kao i Francuska – granice su zatvorene, a u glavnom gradu je uveden policijski sat, po prvi puta od Drugog svjetskog rata.

Informacije se tek prikupljaju, no pojedini izvori prenose kako je iza velikog napada u Parizu stajao ISIL. Kako se to moglo desiti? Koji su uzroci? Zašto napad ovakve magnitude nije spriječen? Sve su to pitanja na koja će se tražiti hitni odgovori.

Eksplozije kod stadiona Stade de France
No, prije svega, pogledajmo što se točno dogodilo. Kako smo i spomenuli, desilo se nekoliko terorističkih napada. Brojke u medijima još uvijek variraju, no većina ističe kako se sinoć u Parizu desilo ukupno šest napada na raznim lokacijama. Eksplozije su odjeknule u blizini stadiona Stade de France na prostoru sjeverne gradske četvrti Saint-Denis. U trenutku eksplozija na stadionu se igrala prijateljska utakmica između Njemačke i Francuske, a na stadionu je bio nazočan i francuski predsjednik Francois Hollande.
Lokacije napadaSama činjenica da su teroristi u stanju izvesti napad u takvoj blizini francuskog predsjednika pokazuje kako su francuske obavještajne službe, sloveći za najbolje na svijetu, potpuno zakazale.

Ukupno tri eksplozije su se mogle čuti u blizini stadiona Stade de France. Dvije eksplozije mogle su se čuti i na prijenosu utakmice uživo. Predsjednik Hollande je odmah evakuiran dok je publici na stadiona tek nešto kasnije postalo jasno što se dogodilo, nakon što su im počele pristizati poruke na mobitelu.

U eksplozijama pored stadiona, prema zadnjim informacijama, ubijeno je najmanje petero ljudi.

Napad na Bataclan
No, najsmrtonosniji u nizu sinoćnjih napada bio je napad u kazalištu Bataclan. Tamo je sinoć nastupao američki rock band The Eagles of Death Metal. Oko sat vremena nakon početka koncerta u kazalište ulaze četvorica muškaraca, odjevenih u crno, noseći AK-47. Svjedoci ističu kako su napadači počeli pucati po ljudima uzvikujući u isto vrijeme “Allahu akbar”.

Napad u Bataclanu potrajao je oko 20-ak minuta, a neki svjedoci ističu kako su napadači bacili i ručnu bombu na ljude. Najmanje 87 osoba je ubijeno u kazalištu Bataclan. Informacije govore kako se u trenutku napada u kazalištu nalazilo oko 1,500 osoba.

Svjedoci ističu kako su napadači hladnokrvno i sistematski ubijali ljude. Kasnije su uzeli taoce, između 60 i 100 ljudi, kada se policija počela gomilati pred zgradom. Članovi sastava koji je nastupao sinoć uspjeli su pobjeći.

Jedan od svjedoka ističe kako su napadači poručili “Ovo je za Siriju”, drugi tvrdi kako je jedan od napadača rekao: “Ovo je zbog svega što je Hollande učinio muslimanima diljem svijeta”.

Talačka kriza u Bataclanu potrajala je od 22 sata do ponoći. Naime, točno u 00:15 policijske snage krenule su u napad. Okršaj je potrajao do 00:58. Svi napadači su ubijeni, a trojica su se ubili sami raznijevši se eksplozivom.

Le Carillo, La Belle Équipe Mala Kambodža i drugi napadi
Dva napada desila su se na skretanju ulica Rue Bichat i Rue Alibert – napadači su napali kafić Le Carillon. Nakon tog napada, koji se desio oko 21:20, prešli su ulicu i napali restoran Mala Kambodža (Le Petit Cambodge). Još nije poznat ukupan broj mrtvih, no mediji prenose kako je ubijeno između 4 i 11 osoba.

Za vrijeme napada u kafiću Le Carillon nalazili su se i pojedini liječnici iz obližnje bolnice Saint-Louis te su odmah pružili pomoć unesrećenima.

Sudeći prema zadnjim informacijama najteži napad od ovih upada u ugostiteljske objekte desio se u restoranu La Belle Équipe gdje je, prenose izvori, ubijeno najmanje 18 osoba. Napadači su otvorili vatru na ljude koji su sjedili vani na terasama.

Epilog
Francuske vlasti ističu kako je ubijeno ukupno osam napadača. Njih sedmero raznijelo se eksplozivom dok je jednog ubila policija.

Odmah nakon napada u Francuskoj je proglašeno opće izvanredno stanje, po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata. Granice su privremeno zatvorene, a oko 1,500 vojnika pozvano je da na ulicama Pariza pomognu policiji održavati red. Uskoro je proglašen i prvi policijski sat u Parizu od Drugog svjetskog rata.

Državnici diljem svijeta uručili su poruke sućuti i potpore za Francusku i francuski narod obećavajući suradnju i još odlučniju borbu protiv terorizma.

U samom Parizu korisnici putem interneta dijelili su masovno kratku poruku “#PorteOuverte” (francuski za #OtvorenaVrata) nudeći time prenoćište ljudima koji su pogođeni sinoćnjim napadima.

Analiza
Kako će ovi napadi djelovati na Francusku? Iznimno, ali ne samo na Francusku, već i na cijelu Europu. Podsjetimo se samo na teroristički napad početkom godine kada su u Parizu napadnuti uredi lista Charlie Hebdo. Cijeli svijet je bio tada potresen činjenicom da je terorizam “stigao u Pariz”.

U tom napadu, 7. siječnja ove godine, ubijeno je ukupno 12 osoba. Po svemu sudeći sinoć je ubijeno i više od deset puta toliko. To je vrlo velika brojka koja će u krupni plan staviti pojedine političke teme kao što su migracija, tolerancija, odnos prema Bliskom istoku i geopolitici.

Ovo će nedvojbeno biti veliki vjetar u leđa francuskim desničarima koji su svoju kampanju već i koncipirali na tome da su otvorene granice i multikulturalnost recept za katastrofu.

U Parizu se sinoć svakako desila katastrofa, ogromna katastrofa, no teško da se ista može pripisati ideji multikulturalnosti. Tko god stajao iza sinoćnjeg napada, ISIL ili netko drugi, uzroke ipak treba tražiti u francuskom vanjskopolitičkom angažmanu.

Dakako da nije sada zgodan trenutak, ali čim spomenemo u istom kontekstu Francusku i vanjsku politiku teško je ne pomisliti na godine francuske, često brutalne, kolonizacije dijelova islamskog svijeta. No, ovi napadi zasigurno nisu nekakav zaostali revanšizam te se vrlo vjerojatno odnose na aktualnosti.

Francuski angažman u Siriji je poprilično kontroverzan. Među prvima su dali potporu islamističkim militantima koji su se pobunili protiv sekularnih vlasti u Damasku. S tim trendom su nastavili i dalje, no, kao i druge zemlje koje su podupirale tzv. “umjerene” Islamiste, okrenuli su se protiv najekstremnije frakcije, odnosno ISIL-a.

Kao i SAD i Rusija, Francuska se uključila u zračne napade protiv ISIL-a u Siriji. U zadnjim napadima, prije nekoliko dana, ciljali su ISIL-ovu naftnu i plinsku infrastrukturu na istoku Sirije ističući kako time žele eliminirati ISIL-ova financijska sredstva. Tim napadima su zasigurno razljutili i aktere šire od ISIL-a jer ISIL tu naftu i plin prodaje nekome. Kome? Kojekakvim mračnim i opskurnim akterima, vjerojatno u Turskoj.

Zanimljivo je da je Francuska izvela niz napada na ISIL-ove kampove za obuku u Siriji ističući kako time brane francusku sigurnost jer imaju informacije da bi baš iz tih kampova netko mogao zaprijetiti Francuskoj.

Sada se desio taj krvavi petak 13. Žrtve će se vjerojatno danas još zbrajati jer stižu informacije kako ima dosta ranjenih u kritičnom stanju, ali u isto vrijeme mnogi stanovnici Francuske pitati će se kako se to moglo desiti? Naime, ovdje nisu zakazale samo francuske službe, već i sve one koje s francuskima dijele obavještajne informacije.

Iz SAD-a su već poručili kako nisu čuli nikakva “šuškanja”. Naime, često se teroristički napadi spriječe upravo zahvaljujući činjenici da se negdje, nekako, počnu čuti razna “šuškanja” – teroristi se dogovaraju, pripremaju, komuniciraju. Obavještajne službe često pokupe te informacije i mogu predvidjeti kada bi se nešto moglo desiti. No, izgleda kako se ovaj val napada u Parizu sinoć desio bez ikakvih indicija.

Ovo je teška godina za Pariz i Francusku. No, ovdje nije napadnuta samo Francuska, ovo je i napad na Europu. Pariz je sinoć izgledao kao Bagdad. Već smo navikli na vijesti poput “150 mrtvih u nizu napada u Bagdadu” (mada je i tamo toliki broj žrtava rijetkost), ali nipošto nismo navikli na to da u naslovu bude Pariz. No, sada je tu, terorizam je tu, u srcu Europe.

Oni koji misle da će se protiv terorizma boriti većim nadzorom vlastitog stanovništva, davanjem većih ovlasti policiji i drugim aparatima, varaju se. Nema sumnje kako je borba protiv terorizma postala nužnost nešto oko čega bi se trebale okupiti sve zemlje, ali nužno je i uklanjanje faktora koji teroristima služe kao katalizator.

Rat u Siriji je inkubator za teroriste i biti će ih sve više i više, unatoč bombardiranju njihovih položaja. Rat u Siriji mora se okončati, mora ako se želi krenuti u pravu ofenzivu protiv terorista. Zemlje Zapada i Istoka moraju, napokon, stati na istu stranu po pitanju ovog sukoba i složiti se kako veća opća prijetnja od ISIL-a nikako ne može biti sekularni autoritarni režim u Damasku. Zapad mora odustati od politike smjene režima u Siriji i fokusirati se na zajedničku borbu protiv ISIL-a jer ISIL su nusproizvod upravo te politike smjene režima.

Dakako, to bi bio bolji scenarij – razbuđivanje i veća solidarnost između zemalja. Nažalost, jučerašnji strašan događaj mogao bi dovesti i do puno gorih scenarija. Kao prvo, ovo će sigurno ojačati krajnju desnicu koja već sada likuje i potajno se raduje zbog masakra u Parizu. Sada će moći narodima reći “kao što vidite, bili smo u pravu”.

Nadalje, ovi napadi dolaze u trenutku velike izbjegličke krize u Europi. Što će biti s njom? Možda se desi veliki zaokret, snažna blokada europskih granica, ali ako dođe pritom do blokade granica između EU članica, onda EU tehnički više ni ne postoji.

Možda i najgori scenarij kojeg bi sada mogli vidjeti je odmazda, kako u Parizu tako i diljem Francuske, a kasnije i širom Europe. Džsmije već su paljene i napadane ovog siječnja nakon napada na Charlie Hebdo, možemo samo prognozirati kako će odmazda izgledati sada kada su pogođene stotine francuskih obitelji.

Teroristički napadi u Parizu 13.11.2015. imaju i svoje političke ciljeve, a to je promijeniti Europu i to će na ovaj brutalan način vjerojatno i postići. Zaokret Europe udesno ide njima na ruku jer se tada počinje pogoršavati položaj europskih muslimana, a u takvoj situaciji mogu ih lakše vrbovati i regrutirati.

Nadalje, Europa će se sada početi mijenjati nalik SAD-u. Sigurnost će postati stroga, kontrola nemilosrdna, jer će se argumentirati da SAD ipak nema više problema s terorizmom na svom tlu. Sve su to, nažalost, vrlo loši trendovi koji nekima opet svakako idu na ruku. Držati sve više osiromašeni narod Europe pod strogom kontrolom nešto je što se već godinama nastoji provesti.

Ovaj pokolj u Parizu promijeniti će Europu, poprilično, i te promjene ćemo osjetiti svi. Već je Charlie Hebdo početkom godine nagovijestio promjene koje dolaze zbog terorističke opasnosti, a jučerašnji barbarski pokolj civila u Parizu zacementirati će tranziciju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close