Učesnici pitali Merona: Da li vi uopće suosjećate sa porodicama žrtava?

“Da li vi predsjedniče uopće suosjećate sa porodicama žrtava? Do sada niste pokazali suosjećanje.” “Kako ćemo imati povjerenje u pravdu ako za neke od zločina koji su počinjeni nikada nisu pokrenuti procesi?”, “Kako ste se osjećali u Tomašici?”, samo su neka od pitanja koja su učesnici Konferencije, organizovane u Sarajevu povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Haškog tribunal, prije svega žrtve proteklih ratova, postavili Teodoru Meronu, predsjedniku Haškog tribunala.

“Iznenađen sam da sam dva puta dobio isto pitanje – kako sam se osjećao pred žrtvama u Tomašici? Začuđen sam da me pitaju tako nešto, ako znate imalo o mojoj prošlosti. Kada sam bio tamo, govorio sam o ličnim sjećanjima iz Drugog svjetskog rata. I ne pitajte me to jer je to uvreda meni i svima koji su preživjeli taj rat. Želite da znate šta sam osjećao? Potpuno suosjećanje. Osjetio sam bol koji ste vi osjetili”, rekao je Meron podsjećajući da je kao dijete bio zatočen u radnom logoru.

Sudija Meron je u ponedjeljka posjetio masovnu grobnicu Tomašica u blizini Prijedora.

Oštre kritike na rad tribunal uputila je i Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda i zagovornica inicijative za osnivanje regionalne komisije REKOM. Ona je podsjetila na niz odluka koje su, smatra, promijenile stav ljudi koji prate rad Tribunala 20 godina, prije svega oslobađajućih odluka u slučaju trojice hrvatskih generala, te Momčila Perišića, generala Vojske Jugoslavije.

“Te oslobađajuće presude, te pravne odluke predstavljaju veliku opasnost za nas, ne za sudije Tribunala. Dovode nas u stanje koji je jedna potpuna konfuzija u odnosu na standard koji su uspostavljeni tokom 17, 18 godina rada, a onda uvođenje novih standarda koji dovode u pitanje činjenice koje se odnose na državnu odgovornost. Suđenja generalima su davala upravo dovoljno savjeta na to, iako znamo da tribunal utvrđuje isključivo individualnu krivičnu odgovornost. I odjednom se uspostavljaju novi standardi prema kojima se cijeli taj rat, ta užasna prošlost, polako svodi na neke direktne počinioce,” rekla je Kandić, dodavši:

“Duboko vjerujem da ovim političkim presudama nismo uništili doprinos tribunala da se utvrdi što više činjenica i da to naslijeđe pomogne nama a i drugima u svijetu da se ne dogodi što se nama dogodilo”.

Ona je, također, napomenula da uloga tribunal nikada nije bila niti je sada da učestvuje u mirenju u region, rekavši da je to uloga nevladinog sektora, građana, aktivista i ostalih koji žive u regionu.

Sudija Meron je djelimično odgovorio na ono što je Kandić rekla pozvavši sve koji prate i podržavaju Tribunal na razumijevanje i strpljenje.

“Razočarani ste jednom ili dvije presude, ali gledajte cijelu sliku, nevjerovatnih dostignuća. Ali dajte nam povjerenje i  shvatile da Tribunal još uvijek radi. Još ima toga da se uradi. Dajte nam povjerenje, strpljenje, jer naš posao još nije gotov”, zaključio je Meron.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close