-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Ubija li nas karcinom dok strahujemo od korone?

VIDEO/ OBOLJENJA PALA U SJENU COVIDA-19
Ubija li nas karcinom dok strahujemo od korone? Stručnjaci upozoravaju: Posljedice bi mogle biti ozbiljne!

Liječnici i udruge koje se bave oboljelima od malignih oboljenja kažu kako bi posljedice mogle biti ozbiljne

Prema podacima za javno zdravstvo HNŽ-a, svake godine se bilježi povećan broj oboljelih i umrlih od karcinoma u ovoj županiji.


Prednjače oboljeli od karcinoma pluća, probavnog sustava, prostate i dojke…

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić kaže da povećanje bude za oko pet posto u odnosu na prethodne dvije godine.

“To je nešto po čemu mi pratimo europske i zemlje u okruženju”, rekao je.

Broj umrlih od karcinoma trenutno u zavodu ne dovode ni u vezu s koronavirusom. Međutim, liječnici i udruge koje se bave oboljelima od malignih oboljenja kažu kako bi posljedice mogle biti ozbiljne.

Na onkologiji u Mostaru ove godine zabilježeno je 600 prvih pregleda dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 900.

Dr. Dragana Miletić, specijalistica radioterapije i onkologije u SKB Mostar kaže kako onkologija bilježi 30 do 40 posto manji broj prvih pregleda.

“Ova pandemija je dovela ne do smanjenja karcinoma, nego je došlo do toga da su se pacijenti propustili dijagnosticirati jer je covid stavljen u centar zbivanja”, kazala je.

Predsjednica udruge “Novi pogled” iz Mostara Maja Memić također podsjeća kako zbog korone ne treba zanemariti druge zdravstvene probleme.

“Ljudi kažu da će se testirati kad prođe korona, no da ne bi tada bilo kasno”, pita se Memić.

Karcionom je vodeći zdravstveni problem i drugi po smrtnosti nakon kardiovaskularnih problema. Liječnici upozoravaju na važnost prevencije čak i u vrijeme pandemije, posebice kada je u pitanju karcionom dojke koji je u 96 posto slučajeva izliječiv.

(BHRT)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close