Kultura

U Žepču javna tribina “Jeste li čuli za Matinski vis?”

U ŽEPČU JAVNA TRIBINA “JESTE LI ČULI ZA MATINSKI VIS?”
Pozivamo sve zainteresirane građanke i građane Žepča na javnu tribinu pod nazivom “Jeste li čuli za Matinski vis?” koja će se održati 24.11.2023. godine, s početkom u 17:00 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole “Katarina Kosača – Kotromanić” Žepče. Cilj ovog događaja je potaknuti otvorenu javnu raspravu o problemima korupcije i zloupotrebe šumskih resursa, kao i razmotriti mehanizme za suzbijanje ilegalnih aktivnosti i zaštitu vrijednih šuma na području općine Žepče, u prvom redu Matinskog visa.
Na tribini će govoriti vodeći autoriteti iz objasti šumarstva i biologije, prof. dr. Dalibor Ballian, prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Sarajevu, dr. sc. Mirzeta Memišević Hodžić, asistentica na Katedri za uzgoj šuma i urbanog zelenila na Šumarskom fakultetu u Sarajevu, dr. sc. Elvedin Šabanović, orhidolog i ekspert za botaniku Matinskog visa, kao i predstavnici Kantonalne uprava za inspekcijske poslove. Mogućnost sudjelovanja u diskusiji će imati i svi zainteresirani posjetitelji.
Jedna od aktualnih tema je svakako i borba građanki i građana protiv ilegalnih i koruptivnih radnji u oblasti šumarstva, te građanske inicijative za očuvanje vrijednih šumskih ekosustava, s posebnim fokusom na zaštitu Matinskog visa. Nadamo se da će ova tribina pomoći rasvijetliti neka otvorena pitanja, uključujući i mogućnost da ignoriranje strategija i planova zaštite i očuvanja vrijednih šuma predstavlja oblik institucionalne korupcije.
Iako je kroz višegodišnja znanstvena istraživanja na Matinskom visu evidentirano čak 45 ugroženih biljnih vrsta s Crvene liste flore Federacije Bosne i Hercegovine, ova iznimno važna informacija još uvijek nije privukla dovoljnu pažnju javnosti, a nažalost ni kod donositelja odluka. Stoga je ova javna tribina simbolički i nazvana “Jeste li čuli za Matinski vis?”.
Pozivamo građanke i građane Žepča da nam se pridruže u petak na ovom važnom događaju koji organiziraju UG Fojničani Maglaj i Planinarsko društvo Vis Žepče.
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close