U zemljama bivše Jugoslavije 13.000 osoba se vodi kao nestalo

Regionalna konferencija o pitanju nestalih osoba održava se danas i sutra u Sarajevu u organizaciji Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije, uz finansijsku podršku Međunarodne komisije za nestale osobe i Balkanskog fonda za demokratiju.

Predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije Ljiljana Alvir je kazala za Fenu da je cilj konferencije pokušati pronaći model za rješavanje pitanja nestalih osoba ili barem za ubrzanje tog procesa, s obzirom na to da su obitelji nestalih izuzetno nezadovoljne sporošću tog procesa.

U BiH oko 8.000 nestalih

– Nekakve procjene, iako nema točnih brojki čime smo također nezadovoljni, govore da je na području bivše Jugoslavije, u zemljama bivše Jugoslavije, još oko dvanaest i pol, trinaest tisuća nestalih osoba, od čega je samo u BiH između sedam i osam tisuća – kazala je Alvir.

Po njenim riječima, na ovoj konferenciji sudjeluju predstavnici udruga obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i predstavnici obitelji s Kosova.

– Udruženja Albanaca s Kosova nisu sastavni dio Regionalne koordinacije zbog raznih pravnih i drugih problema. Ali s obzirom na to da imamo svi zajednički problem i zajednički cilj i da se pitanje ne može rješavati odvojeno, i oni sudjeluju na ovakvim značajnim konferencijama – kazala je Alvir.

Upitana na koji način je moguće ubrzati proces traženja nestalih osoba, odgovorila je da je rješenje, ustvari, vrlo jednostavno, a čini se toliko komplicirano.

– Rješenje je politika. Naime, s jedne strane mi želimo da se politika izbaci iz ovog pitanja, politička trgovina i slične stvari, a s druge želimo da upravo politika bude ta koja će riješiti ovo pitanje. Mi ćemo i na ovoj konferenciji podržati inicijativu ICMP-a da države Republika Hrvatska, BiH i Srbija potpišu deklaraciju o nestalim osobama na najvišem nivou čime bi se obavezale za poštivanje već postojećih sporazuma – kazala je Alvir.

Podsjetila je da između zemalja postoje sporazumi o rješavanju pitanja nestalih osoba, ali se ne poštuju. Postoji potreba da se donesu i neki novi sporazumi i neki novi ugovori.

Ocjenjujući dosadašnju saradnju između zemalja regiona, Alvir je kazala da institucije koje se direktno bave pitanjem nestalih osoba, komisije u Hrvatskoj i Sbiji i Institut za traženje nestalih osoba u BiH, u svojim izvješćima stalno govore da imaju suradnju, da surađuju.

Za ekshumacije nema novca

– Međutim, činjenica je da su to institucije državne koje također ovise o politici. S obzirom na to da su stalno neki politički potresi u zemljama bivše Jugoslavije, jasno je da se ni to pitanje ne rješava u zadovoljavajućoj mjeri, onoliko koliko bi se to moglo – kazala je Alvir.

Navela je da se obitelji u BiH žale da za neke osnovne stvari, za ekshumacije naprimjer, nema novaca. Svjedoci smo, dodala je, da su ljudi sami prikupljali novac za kopanje bagerima i slično, „što je porazno u današnje vrijeme”.

– Porazna je činjenica da je na prostoru BiH u najvećoj mjeri, ali i u drugom državama, još prisutna međunarodna zajednica kroz svoje različite institucije, ispostave, a da se ovakve stvari i dalje događaju – kazala je Alvir.

Ističe da su stvari rješive, dodajući da su svjesni da se ne može riješiti pitanje svih nestalih, da su neki posmrtni ostaci trajno uništeni, da su neki svjedoci umrli.

– Međutim, za najveći dio postoji rješenje, u arhivima, u ladicama, a ne rješava se iz političkih razloga – kazala je Alvir.

Regionalna koordinacija je pokrenula Inicijativu za proglašavanje 2014. godinom nestalih osoba. Alvir je kazala da „to opet ovisi o političkoj volji i tumačenju te inicijative od politika, država”.

– Mi smo pokrenuli tu inicijativu, na nivou Regionalne koordinacije smo donijeli i neki plan, gdje udruge članice svaka u svojoj državi lobira za to pitanje uz potporu ostalih. Imamo različite rezultate koji su opet pokazatelj političke volje – kazala je Alvir.

Dodala je da imaju pismenu podršku od predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, imaju načelnu podršku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i imaju „u ovom trenutku nikakav odgovor od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića”.

– Mi smo se dogovorili da, bez obzira na to koja država će podržati, da mi kao Regionalna koordinacija podržavamo proglašenje u svakoj državi. Mi od ovog proglašenja očekujemo i veću ozbiljnost i odgovornost institucija koje se time bave. Uvjereni smo da će oni tada morati dati neke konkretnije rezultate ili barem predstaviti konkretnije alate za ubrzanje procesa – kazala je Alvir.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close