Kultura življenjaLifestyleVisoko

U visočkim piramidama otkriveni tuneli za koje niko nije znao

Izvor: Avaz.ba

Nakon što su uposlenici visočke Fondacije “Arheološki park” za vrijeme redovnih radova na održavanju parka „Ravne 2“ otkrili nove ulaze, odnosno novi tunel, jutros je stručni tim na čelu sa dr. Semirom Osmanagićem prvi put kročio u novootkrivene tunele „Ravne 4“.

U pratnji Osmanagića bili su arheolog Amna Agić, geolog Ričard Hoyle (Richard Hoyle), kao i koordinatorice Mariofi Gristi i Evelina Čehajić, a čast da kroči u tunele  imao je i novinar “Dnevnog avaza”.

Ljekoviti aspektOsmanagić prvi ušao u tunele „Ravne 4“ - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Ovo otkriće je kruna ovogodišnjeg arheološko-istraživačkog rada u Bosanskoj dolini piramida. U tunelima „Ravne 4“ smo proveli više od sat vremena i uradili preliminarna mjerenja, koja su fantastična!  Novootkrivena sekcija tunela duga je 63 metra, visina je od 0,8 do 1 metra, dok je u posljednjoj sekciji visina tunela 1,2 metara. Ono što nas je posebno oduševilo su odlične energetske vrijednosti, pa je tako koncentracija negativnih jona od 4.000 na samom ulazu do odličnih 21.000 negativnih jona po kubnom centrimetru, što su vrijednosti slične vrijednostima u tunelima Ravne i one osiguravaju ljekoviti aspekt za ljudski organizam – kazao nam je Osmanagić.

Preliminarne analize uradio stručni tim Fondacije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Primjetni suhozidi

Bitno je pomenuti kako su u novootkrivenim tunelima „Ravne 4“ 63 metra dužine tunela već bila očišćena i bilo je moguće kretati se, a primijetni su i suhozidi koji su dokaz antropogenog djelovanja u dalekoj prošlosti.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close