U strahu “od centralizacije”: Dodik najavio crni petak

Iako je naša vlast uspjela iskamčiti do petka, ne crnog, još malo vremena za usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jučerašnja najava Milorada Dodika da delegati SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH neće 6. juna glasati za taj zakon niti za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH vraća priču na početak.

Fena prenosi da je Dodik ustvrdio da nema stvarnih prijetnji crnim listama za BiH ukoliko se zakoni ne usvoje, kao i to da “određena ekipa u Evropi pokušava da i na ovaj način centralizuje stvari u BiH”.

“Stav Vlade RS-a, MUP-a RS-a te nadležnih ministarstva je bio negativan i kao predsjednik SNSD-a tražiću od poslanika da ne glasaju za izmjene KZBiH”, rekao je Dodik u Banjoj Luci, istakavši da BiH i nema nadležnost da donosi taj zakon, pa ni njegove izmjene, te da je KZ prvobitno nametnuo visoki predstavnik. Naveo je i to da “RS nema teroristički potencijal”: “Možda on leži na nekom drugom mjestu u BiH, ali ne u Republici Srpskoj i ona neće biti kolateral”, jasan je predsjednik RS-a i SNSD-a, zamaglivši još više prvojunski događaj, kada je MONEYVAL, ekspertno tijelo Vijeća Evrope, obznanio da BiH nije ispunila obaveze oko usvajanja ovih zakona, a da ne bi dospjela na crnu listu međunarodnih tijela, BiH je u ponedjeljak dat novi rok, do 6. juna.

Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka BiH, kaže da je zbog već odaslatih poruka, odgađanje donošenja zakona gotovo identično njegovom nedonošenju. Podsjeća na to da je 17. aprila ove godine održana Skupština Udruženja banaka BiH, nakon koje je predsjednik Udruženja banaka Michael Mueller uputio dopis Draganu Čoviću i Miloradu Živkoviću, predsjedavajućim kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma PSBiH, kao i Dušanki Majkić, predsjedavajućoj Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close