U Sarajevu zapečaćena četiri objekta i zatečeno 12 neprijavljenih radnika

Porezna uprava Federacije BiH je 07.10.2013. godine izvršila kontrolu 16 objekata na području Kantona Sarajevo  i zbog utvrđenih nepravilnosti: nepoštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, angažovanja neprijavljenih radnika, rada bez odborenja i utvrđenih drugih nepravilnosti privremeno zapečatila četiri objekta.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici: stomatološke ordinacije, ginekološke ordinacije, apoteke i ugostiteljski objekti.

Zapečaćeni su: UR buregdžinica i fast food „Bosanski burek“, UR konoba „Long Horn“, UR Piceria u vlasništvu Minele Čorbo i stomatološka ordinacija Stomatolog dr. Nedim Smajkić.

Nakon što su otklonjene nepravilnosti utvrđene u postupku inspekcijskog nadzora Porezna uprava Federacije BiH danas je (08.10.2013. godine) otpečatila poreznog obveznika UR buregdžinica i fast food „Bosanski burek“.

U toku inspekcijskog nadzora zatečeno je 12 neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 13 prekršajnih naloga sa visinom izrečenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 27.700,00 KM.

Izdata su dva rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, pet rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i jedno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti.

Porezna uprava Federacije BiH i u narednim danima nastavit će kontrole istim intenzitetom na području Federacije BiH, a kontrolama će biti obuhvaćeni svi obveznici fiskalizacije, bez obzira da li su već kontrolisani.

Porezna uprava Federacije BiH provodi sveobuhvatnu kontrolu objekata na području Federacije BiH za koje postoje saznanja da rade bez odobrenja, da ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i da angažuju neprijavljene radnike.

Pojačane aktivnosti rezultat su obavještajno-istražnih podataka i prijava sve većeg broja građana o objektima koji rade nezakonito, odnosno nemaju odobrenje za rad izdato od nadležnog organa, te zapošljavaju neprijavljene radnike.

Na osnovu saznanja o hotelima, hostelima i pansionima kao i drugim objektima koji nemaju odobrenje za rad, Porezna uprava Federacije BiH je samo na području Međugorja u periodu od 23. jula do 30. septembra 2013. izvršila ukupno 103 kontrole.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeni su pansion kamp “Zemo”, pansioni “Robi”, “Orbis 2”, “S.Michelearhangelo”, “Marinko Kozina”, “Tomato”, “Monika”, “Petković”, “Rosary”, “Pop”, “Ivanko”, “Villa Panorama”, “Guardian”, “Devotinos” i “Lafodija”, te hoteli “Nicola” i “Magnificat” i sobe “Speranca”.

Zapečaćeni su bili i drugi objekti, koji su u međuvremenu otvoreni jer su otklonili utvrđene nepravilnosti u toku inspkecijskog nadzora.

To su: sobe u kućanstvu Ivanka Barać, pansioni “Flowers”, “Guest House Grlić”, “Stipanović”, “Park”, “Fede”, “Ankica i Jure”, “Jerko”, “Blue 2”, “OK”, “Fontana kod Mate”, “Lola”, “Barbarić”, “MTS”, “Dane”, “Maja”, “Gagro”, “Ero”, Pro PAK Hercegovina d.o.o. sobe “Hercegovina”, hotel “Ivanković”, vile “Via Pacis” i “Grace”, te pekre “Tromeđa” i “Tara”.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da su u protekloj sedmici zapečaćena 33 objekta na području Federacije BiH, zbog rada bez odobrenja, angažovanja neprijavljenih radnika, neposjedovanja fiskalnog uređaja, neevidentiranja prometa i drugih nepravilnosti.

U Kantonu Sarajevo zbog rada bez odobrenja zapečaćeno je 13 objekata i to: caffe bar ‘AG’ u Ilijašu, caffe nargila bar “Survivor” Ilijaš, “Sapko prom” d.o.o. poslovna jedinica Vogošća, prodavnica polovne robe, autopraona “AS”, “Kirat Moda”, “Second Hand” u vlasništvu Aldijane Bašić, trgovinska radnja u vlasništvu Izete Borčak, objekt bez naziva u vlasništvu Nermine Tupković, restoran u vlasništvu Kalida Čočaja, tri uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem i to: “Formula” uplatno mjesto u ulici Envera Šehovića 17/19, “Sport Plus” uplatno mjesto u ulici Ferhadija 19 i “BH Play” uplatno mjesto u ulici Bojnička 67.

Zbog utvrđenih drugih nepravilnosti zapečaćeni su objekti: Udruženje “Klub Sarajlija ljubitelja knjige Bašeskije”, caffe bar “Aurora”, “Slatki butik”, “Connecting” i TR “ASM”.

Izdato je i jedno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti Udruženju građana “Nafaka”.

Kao što je više puta do sada istaknuto cilj kontrola nije izricanje sankcija i zatvaranje objekata već osiguranje poštivanja zakona o fiskalnim sistemima na jedinstven način na području Federacije BiH.

Porezna uprava Federacije BiH je odlučna da svojim aktivnostima poveća poreznu disciplinu zbog čega će i u narednom periodu nastaviti kontrole obveznika fiskalizacije na području Federacije BiH, a predmet kontrole bit će svi obveznici fiskalizacije, bez obzira da li su već kontrolisani.

www.magazinplus.eu – Porezna uprava F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close