U Sarajevu uhapšen bivši general Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uhapsili su Sakiba Mahmuljin, rođen 13.10.1952. godine u Kozarcu, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene od srpnja do listopada 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava postrojbi 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i postrojba Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubojstvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge postrojbe 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati postrojbi Vojne policije u skladu sa zapovjedima.

Sakib Mahmuljin kao zapovjednik 3. Korpusa ARBiH tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od pripadnika postrojbe „El Mudžahidin“, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene postrojbe spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret zapovjedna odgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda „El Mudžahidin“.

Mahmuljin je osumnjičen za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Nakon lišenja slobode koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close