-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

U sarajevskom BKC-u održana promocija novog albuma Bartolomeja Stankovića

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu večeras je održana promocija albuma “Voyage” bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića. Na drugom po redu albumu pijaniste Stankovića, nalazi se 11 djela odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora. U okviru promocije, Stanković je publici predstavio nekoliko kompozicija koje su dio novog albuma. Album su u okviru promocije predstavili Melisa Marija Zerdo, Lejla Džambazov, Lana Paćuka, Dušan Erak, Dražan Kosorić i Merima Čaušević.

Muzičko putovanje nadahnuto kompozicijom Bartolomejevo putovanje Ivana Čavlovića, kao svojevrsni vremeplov, kreće od renesansnog kompozitora Franje Bosanca (Franciscus Bossinensis), te svoj put istraživanja nastavlja kroz osmanski period (Zulejda Ida Latas), austrougarski period (Milena Mrazović, Julius Fučik), period 20. stoljeća sa djelima kompozitora kao što su Ljubomir Bajac, Mladen Pozajić, fra Nenad Dujić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đenader i zaustavlja se sa kompozicijom Bartolomejevo putovanje, koju kompozitor komponuje krajem 2018. godine u formi simetričnog ronda. Putovanje se nakratko nastavlja sa bonus kompozicijom Časovnik Vojina Komadine i prelazi u magičnu kompoziciju Postludijum Dražana Kosorića.

Tekstove o kompozitorima i djelima priredila je Lorena Grubešić, a prijevod na engleski jezik Darko Kovačević. CD album su podržali Asocijacija muzičkih stvaralaca-kompozitora (AMUS), Grad Visoko i HKD Napredak-Zagreb.

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački je pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.

Nakon koncerta “Bartolomejevo putovanje – večer bh. skladatelja” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2019. godine, u Sarajevu je povodom Svjetskog dana muzike održao dva koncerta na kojima je izveo djela za klavir 24 bosanskohercegovačka kompozitora. U 2020. godini izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je i njegov drugi album “Voyage” s djelima odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close