U pucnjavama i eksplozijama u centru Pariza najmanje 60 mrtvih, u tijeku talačka kriza

Najmanje 60 osoba ubijeno je u više pucnjava i eksplozija koje su se večeras dogodile u Parizu.

Prema dosadašnjim informacijama, jedan muškarac je pucao iz automatskog oružja u restoranu Petit Cambodge u 11. pariskom distriktu i usmrtio četiri osobe. Ispred i u restoranu ima mrtvih i ranjenih.

Pucnjave su zabilježene i u blizini dvorane Bataclan, gdje napadači drže taoce, a tri eksplozije začule se u se ispred bara u blizini stadiona Stade de France gdje Francuska dočekuje fudbalsku selekciju Njemačke u prijateljskom susretu. Taj meč pratio je uživo u francuski predsjednik Francois Hollande, koji je prebačen na sigurno mjesto.

Publika sa tribina u panici je pohrlila na teren kada su se eksplozije začule.

BBC izvještava da policija osigurava ova područja, a osumnjičene traže oko zgrada Parlamenta i Republike. Očevici su svjedočili ispaljivanju više od 100 hitaca.

Očevidac Jim Carroll (67) izlazio je iz svog stana na Rue Bichat u vrijeme napada u 10. okrugu kada je začuo snažnu eksploziju koju su pratili zvuci poput vatrometa. Kazao je da je to trajalo oko 15 sekundi.

“Onda se desila nova eksplozija i pucnji. Nakon minute začuo se zvuk motora”, ispričao je francuskim medijima. Potom je, kako kaže, svjedočio scenama haosa.

Reuters prenosi uvjerenja američkih sigurnosnih snaga da su napadi bili koordinirani.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close