BiHPolitika

U pripremi nova reformska agenda za BiH

Šta je donio sastanak predstavnika političkih partija iz BiH sa međunarodnom zajednicom u Sloveniji: U pripremi nova reformska agenda za BiH

Prethodna reformska agenda odnosila se na period od 2014. do 2018. godine, te je sada potrebno definisati nove prioritete i izraditi dokument sa jasnim ciljevima za naredne četiri godine.

U Sloveniji je proteklih dana održan sastanak predstavnika političkih stranaka iz BiH na kojem je dogovarana nova reformska agenda za period od naredne četiri godine. Sastanak su organizovale ambasade Njemačke i Velike Britanije u BiH, a radi se o nastavku tzv. Njemačko-britanske inicijative za provođenje neophodnih reformi.

Prethodna reformska agenda odnosila se na period od 2014. do 2018. godine, te je sada potrebno definisati nove prioritete i izraditi dokument sa jasnim ciljevima za naredne četiri godine.

Ispred Delegacije EU u BiH prisustvovao je Khaldoun Sinno, a na sastanku je bila prisutna i ambasadorica Slovenije u BiH, dok se ambasadorica SAD-a javila video linkom.

Iz SNSD-a je bio ministar finansija u Vladi RS-a Zoran Tegeltija, zatim ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević iz HDZ-a, premijer FBiH Fadil Novalić – SDA, Slaviša Raković – SDS, a prisustvovali su i predstavnici DNS-a, PDP-a i HDZ-a 1990. Dženan Đonlagić predstavljao je DF, Sabina Čudić Našu stranku, Senad Šepić Nezavisni blok, Elmedin Konaković Narod i pravdu, Irfan Čengić SDP, te Adisa Arapović SBB.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici EBRD-a, Svjetske banke i drugih monetarnih institucija.

U junu ove godine takođe je održan sastanak predstavnika svih političkih stranaka koje djeluju u BiH, na kojem su razmatrani rezultati reformi i gdje su date različite ocjene postignutog, međutim opšta saglasnost je da reforme nisu u cjelini provedene i da nisu u cjelini postigle svoj cilj.

“Imamo nešto što se zove popravljanje performansi javnih finansija i svega ostalog, ali se čini da se veći dio toga može pripisati dobrim uslovima i razvoju evropskog tržišta, što se reflektovalo i na situaciju u BiH, a jednim manjim dijelom se može pripisati reformama koje su provedene. Činjenica je da se negativni trendovi, u smislu odliva stanovništva, teških uslova, niskih plata i slabog nivoa investicija i dalje nastavljaju”, ocjenjuje Slaviša Raković, koji je na sastanku u Sloveniji predstavljao SDS.

Jedan od prioriteta u naredne četiri godine biće reforma poreza u službi zapošljavanja i rasta, kaže Raković. “To se odnosi na sve vrste poreza, smanjenje opterećenja na rad, reforma poreza na dodatnu vrijednost i njegove primjene, ne samo stope poreza, već i tehničkih aspekata, kako bi se smanjilo opterećenje privrede, uključujući i poreze na dohodak, na dobit i tako dalje”, nabraja Raković.

Drugi prioritet je unapređenje poslovne klime, što se ne tiče samo fiskalnog aspekta, već i svih administrativnih aspekata u pogledu olakšavanja poslovanja, kaže on.

Razgovaralo se i o depolitizaciji državnih preduzeća, njihovom restrukturiranju i vođenju ka ozdravljenju i njihovom boljem doprinosu razvoju privrede.

Jedan od prioriteta je i reforma zdravstva, koja je “apsolutno neophodna, prije svega radi koristi i unapređenja zdravlja stanovništva u BiH, kaže Raković.

Učesnici sastanka imali su i radionicu na kojoj su upoznati sa primjerima javne potrošnje u zemljama Evropske unije koje su bile zahvaćene teškom finansijskom krizom i suočene sa donošenjem teških odluka.

“Osim tema koje su formulisane, nije bilo nametanja rješenja i opcije koje će biti razvijene kroz reformsku agendu još uvijek su otvorene i ne možemo govoriti o definitivnim rješenjima.Tek nakon procesa konstituisanja vlasti, moći ćemo vidjeti šta je konačna verzija, ali generalno razgovori su bili kontruktivni i vođeni u dobroj atmosferi, tako da se možemo nadati da će ovaj proces dovesti do unapređenja situacije  u cijeloj BiH,” zaključuje Raković.

Reformski proces se nastavlja, a Velika Britanija i Njemačka i dalje su zainteresovane i privržene evropskom putu BiH. Novi sastanak bi se trebao održati u narednih mjesec dana, a on bi trebao rezultirati dokumentom koji će sadržavati prioritetne tačke nove reformske agende u prvih 100 dana rada vlada.

“Radionica u Sloveniji je samo jedan u nizu susreta na tehničkom nivou na kojima se razgovara o lekcijama do sada provedenih reformi i idejama za dalje aktivnosti, i takvi razgovori će se nastaviti i u budućnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja pružati podršku u provedbi neophodnih reformi i smatramo da je sada najvažnije što prije formirati vlasti i prionuti na posao. Mi smo stava da je Reformska agenda bila ambiciozna i postigla je mnogo toga, posebno na samom početku, uključujući nove zakone o radu, reformisani i stabilniji bankarski sektor, održiviji penzioni sistem, nove transportne i energetske strategije, te uklanjanje prepreka u radu poslovnog sektora.  Ovo je podstaklo novi zamah u EU procesima, uključujući prihvatanje aplikacije za članstvo i prelaska u fazu Upitnika. No, još puno posla je pred nama”, izjavila je za Buku Biljana Ristović, glasnogovornica Ambasade Velike Britanije u BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close