U Potočarima će biti trajno postavljeno 100.000 kostiju kao svjedok genocida za buduće generacije

Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva od sljedeće sedmice pokreće projekat realizacije stalne postavke instalacije 100.000 kostiju u Fabrici akumulatora u Potočarima koja će ostati trajni svjedok na razmjere genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici

(NAP)

Kako je kazala direktorica CPI Velma Šarić za agenciju Patria, uz podršku Memorijalnog centra Potočari, organizacije Umjetnost revolucije, Općine Srebrenica i Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula na ovaj način budućim generacijama žele prikazati razmjere najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

“Već početkom sedmice okupit ćemo arhitekte, umjetnike i sve one koji nam mogu pomoći da osmislimo kako bi trebala izgledati ta instalacija. Mi smo je bili privremeno postavili na travnjaku u Potočarima kao početak memorijalnog projekta, a sklapali su je volonteri iz 20 zemalja koji su i prisustvovali komemoraciji 11. jula”, kaže Šarić.

Keramičke kosti sa ugraviranim porukama o genocidu bit će podsjetnik generacijama koje dolaze, a posebnu podršku projektu su dale i Majke Srebrenice koje su kazale da jednog dana kada njih više ne bude neko drugi će morati govoriti o onome što se dogodilo u Srebrenici.

Slične postavke postoje u muzejima širom svijeta, pojašnjava Šarić, ali ona će u Srebrenici biti postavljena u svrhu edukacije generacija koje dolaze. Ovakva postavka bila je izložena i u SAD-u.

“Na jednom mjestu želimo objediniti i saznanja Haškog tribunala, Komisije za traženje nestalih BiH i Međunarodne komisije za nestale, a posebnu podršku projektu dala je Hatidža Mehmedović”, kaže Šarić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close