U ponedjeljak Dan žalosti u Evropi

Šefovi država Evropske unije izdali saopćenje

Šefovi država Evropske unije izdali su saopćenje da će ponedjeljak biti Dan žalosti u čitavoj Evropi uz minutu šutnje.

– Ovo je napad na sve nas i zajedno ćemo se suočiti protiv ovih prijetnji. Sve što bude potrebno kako bi se osigurala sigurnost u Francuskoj, bit će učinjeno, navodi se u saopćenju Evropske unije.

Evropski lideri su poručili kako je dobro jače od zla i kako se nadaju da će Evropa prevazići ovu krizu. U većini zemalja, sigurnost je pojačana oko francuskih institucija od interesa.

Podsjetimo, predsjednik Francuske, Francoisa Hollande, rekao je na konterenciji za novinare da je napad u Parizu “objava rata Islamske države”.

– Savjet za odbranu sazvan je u subotu u devet sati ujutru. Dodatnih 1.500 vojnika već je mobilisano – navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Prethodno je francuski predsjednik Fransoa Oland proglasio vanredno stanje u zemlji. On se danas obratio javnosti, prvi put poslije stravičnog terorističkog napada.

– Francuska je jaka, iako može biti povrijeđena, ona nastavlja da raste. Napadi su kukavički. Upotrijebit ćemo sve mjere u borbi protiv terorističkog zla. U ovom teškom trenutku i nesigurnom vremenu pozivam na ujedinjenost i hrabrost. Čak i ranjena, Francuska će se uzdignuti – izjavio je Hollande.

Autor: (A. Vr.) – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close