U Parlamentu četiri prijedloga izmjena Izbornog zakona: Bitka za održavanje općih izbora u BiH

Vijeće ministara BiH nije planiralo ni za narednu sjednicu, koja bi se trebala održati do kraja ove ili početkom naredne sedmice, konačno imenovanje članova Interresorne radne grupe. Njen je zadatak do konca februara sačiniti cjelovite izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Kako je za Oslobođenje potvrdio Zvonimir Kutleša, generalni tajnik Vijeća ministara, očekuje se da Ministarstvo pravde BiH dostavi prijedlog odluke.

Dom naroda PSBiH je 16. decembra izabrao izaslanicu Borjanu Krišto (HDZBiH) te delegate Halida Genjca (SDA) i Krstana Simića (SNSD), a Predstavnički dom isto je učinio na sjednici još 5. novembra imenujući zastupnike Niku Lozančića (HDZBiH), Nerminu Zaimović – Uzunović (SDP) i Milorada Živkovića (SNSD). Živković je nakon prozivki iz SDS-a, da ni ranija Interresorna radna grupa nije okončala svoj posao a da su članovi za to dobili naknade (mjesečno primali po 498,10 KM, op. a), 22. novembra podnio ostavku na članstvo. Umjesto njega, 5. decembra u to radno tijelo imenovan je poslanik Darko Babalj (SDS).

Rokovi ističu

Iz Centralne izborne komisije BiH članovi će biti Stjepan Mikić, Suad Arnautović i Branko Petrić, tako da je preostalo još samo da svoja tri predstavnika imenuje Vijeće ministara BiH, kako bi Interresorna radna grupa mogla početi s radom.

Iako bi, kako doznaje Oslobođenje, kao početni materijal za utvrđivanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH tom radnom tijelu trebala poslužiti rješenja iz sporazuma SDP – SNSD, a koja su zbog odluke ministra pravde Bariše Čolaka da u prijedlog ubaci provedbu dvije presude Ustavnog suda BiH (o usklađivanju naziva opština i gradova u izbornim jedinicama RS-a i izmjenama Statuta Grada Mostara, op. a) sredinom 2013. osporena u PSBiH, malo je vjerovatno da će do rješenja ponovno doći.

I to ne toliko zbog kratkoće vremena, s obzirom na to da utvrđena rješenja u konačnoj varijanti moraju najkasnije početkom marta biti upućena u parlamentarnu proceduru (nužno nakon toga usklađivanje i podzakonskih akata i pravilnika, op. a) koliko zbog i dalje dijametralnih stavova, a posebno oko Statuta Grada Mostara.

Iako postoji opća saglasnost svih strana o nužnosti usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se provodi presuda Ustavnog suda BiH oko usklađivanja naziva opština i gradova RS-a sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji tog entiteta, u PSBiH se bitka bije čiji će prijedlog biti usvojen: SNSD-a ili SDS-a i PDP-a.

Procedure dovedene do apsurda

To je razlog zbog kojeg su u proceduri čak tri prijedloga koja tretiraju istu materiju (iako je to suprotno poslovnicima oba doma PSBiH, op. a): poslanika Milorada Živkovića (SNSD) koji je odlukom Predstavničkog doma od 30. decembra upućen u redovnu proceduru (odbijena hitna i skraćena procedura), Doma naroda od 16. decembra koji je usvojen na inicijativu delegata Staše Košarca (SNSD) i Predstavničkog doma koji je usvojen 5. decembra na inicijativu Kluba poslanika SDS-a i zastupnice PDP-a (Ustavnopravna komisija Doma naroda dala negativan izvještaj).

Još nema naznake kako će se izaći iz ove situacije, jer nije moguće usaglašavati dva prijedloga izmjena i dopuna čiji su predlagači različiti: Dom naroda i Predstavnički dom (prijedlog Živkovića razlikuje se u brisanju samo jednog stava više u odnosu na onaj Košarca). Ove izmjene i dopune Izbornog zakona BiH su najnužnije kako bi se stekli uvjeti da CIKBiH početkom maja raspiše održavanje općih izbora za prvu nedjelju u oktobru. Upravo iz tog razloga, pozive Parlamentu BiH da što prije usvoji najnužnije izmjene i dopune Izbornog zakona BiH upućivali su Ambasada SAD-a, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, OHR i misija OSCE-a u BiH.

Rješenja izmjena Izbornog zakona BiH koja tretiraju Statut Grada Mostara su ponovno došla do Ustavnog suda BiH, koji će o tome odlučivati na plenarnoj sjednici 23. i 24. januara. Većina u Klubu bošnjačkog naroda (delegati SDA) proglasili su destruktivnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka prijedlog izmjena i dopuna koji je u dostavio Klub izaslanika hrvatskog naroda (HDZBiH, HDZ 1990, SDP i HSP).

oslobođenje.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close