logo
bios

U Općini Visoko 17 bivših boraca iskoristili poticaje za uzgoj malina i riješili pitanje zaposlenja

Objavljeno prije 4 godine . u čet, maj 19th, 2016

U Općini Visoko 17 bivših boraca iskoristili poticaje za uzgoj malina i riješili pitanje zaposlenja

 

U Općini Visoko 17 bivših boraca koji su bili nezaposleni, iskoristili su poticaje za samozapošljavanje u svrhu podizanja zasada maline i na taj način riješili pitanje zaposlenja.

Služba za boračka pitanja u Općini Visoko zaprimila još prošle godine ukupno 17 zahtjeva, koji su obrađeni po uslovima koji su bili utvrđeni Javnim pozivom. Nakon što je okončana procedura ostvarivanja poticaja za podizanje zasada malina za 17 korisnika Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona je izvršilo uplatu sredstava u ukupnom iznosu 48.600 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je još u junu 2015. godine usvojila Program poticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije. Odobrena sredstva se koriste za isplatu dijela troškova i naknada vezanih za uzgoj malina na poljoprivrednim površinama upisanim u registar poljoprivrednih gazdinstava na području Općina ZDK.

U sklopu realizacije Programa poticajnih mjera zapošljavanja pripadnika branilačke populacije, u decembru 2015. godine, Općinska Služba za boračka pitanja je izvršila obilazak korisnika poticaja kojima su odobrena sredstva, izvršila uvid na licu mjesta o podizanju zasada malina, sačinila zapisnik i fotografije, te isti dostavila Ministarstvu.

Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, a u cilju dodatnog stimulansa za 17 korisnika, Ministarstvo je odobrilo sredstva vanredne novčane pomoći po 1.000,00 KM, u ukupnom iznosu od 17.000,00 KM.

 

visoko.gov.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh