U Opatiji održan sastanak regionalnih nogometnih saveza

U Opatiji je, uz domaćinstvo Hrvatskog nogometnog saveza, jučer održan drugi regionalni sastanak nogometnih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Nastavno na memorandum o suradnji koji su ovi savezi potpisali na svom prvom sastanku održanom u Ljubljani u siječnju ove godine, razgovaralo se o više tema koje su zajedničke svim savezima.

To su, prije svega, zaštita i sigurnost na nogometnim natjecanjima – što je gorući problem većine saveza sudionika današnjeg sastanka; socijalni dijalog između saveza, klubova i igrača; nova uloga posrednika u pregovorima klubova i igrača u transferima i zapošljavanju; regionalnom natjecanju, te aktualnoj situaciji na razini FIFA-e i UEFA-e.
Predstavnici saveza su izrazili veliku zabrinutost u pogledu sigurnosne situacije na svojim stadionima, a o čemu je upoznat UEFA predstavnik, Marc Timmer voditelj Odjela za sigurnost i stadione. Jedinstveni je stav da bez učinkovitog i integriranog djelovanja državnih institucija ovaj problem nogometne organizacije ne mogu riješiti same. Bez toga se neće moći omogućiti nogometašima i njihovim organizacijama te najvećem dijelu navijača da se natječu, odnosno uživaju u nogometu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja. Predlaže se da UEFA nastavi kontinuirano poticati državne vlasti u integriranom pristupu ovom ozbiljnom problemu. Odgoda rješavanja ovih problema imat će dalekosežne štetne posljedice za klubove i reprezentacije.
Sudionici sastanka su razmijenili informacije o statusu profesionalnih nogometaša te su zaključili da se nacionalnim zakonodavstvima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući financijska davanja. U odnosu na posrednike, zaključeno je da se njihov status i djelovanje trebaju regulirati na jedinstven način, a u okvirima regulative FIFA.
Regionalno natjecanje bit će jedna od tema na predstojećem sastanku predsjednika i glavnih tajnika UEFA-inih saveza članova koji će se održati u rujnu ove godine te stoga o ovoj temi nisu zauzeti novi stavovi.
Tema je bila i aktualna situacija u FIFA-i, a posljedično i UEFA-i te je dogovoreno da će savezi sudionici imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima djelovanja svojih krovnih organizacija.
Nastavak međusobne suradnje u natjecanjima, razmjeni iskustava, kadrova i dalje će se nastaviti i poboljšavati.
Već je dogovoren i sljedeći sastanak koji će se održati uz domaćinstvo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u 11. mjesecu u Sarajevu.

www.magazinplus.eu – NS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close