-TopSLIDENogometSport

U Nyonu obavljen žrijeb: UEFA “oslobodila” Bosnu i Hercegovinu i poslala je u narednu fazu

Još je mnogo prepreka

UEFA je “olakšala” posao Bosni i Hercegovini za naredno Svjetsko prvenstvo u futsalu. 

U Nyonu je danas obavljen žrijeb preliminarne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu, a zahvaljujući odličnom koeficijent BiH reprezetnacije je oslobođena te prva faze.

Naime, UEFA je u obzir uzela koeficijent u novembru, a Bosna i Hercegovina se našla među 24 selekcije koje su automatski preskočile preliminarnu rundu.

Osim našeg nacionalnog tima u glavnoj rundi kvalifikacija još se nalaze: Španija, Rusija, Portugal (branitelj titule), Kazahstan, Hrvatska, Srbija, Azerbejdžan, Italija, Češka, Ukrajina, Slovenija, Poljska, Finska, Rumunija, Slovačka, Gruzija, Bjelorusija, Nizozemska, Mađarska, Francuska, Belgija, Latvija, Sjeverna Makedonija.

Žrijeb preliminarne runde izgleda ovako:

Grupa A: Crna Gora, Njemačka (domaćin), San Marino, Gibraltar

Grupa B: Norveška (domaćin), Danska, Kipar, Malta

Grupa C: Kosovo, Armenija, Bugarska (domaćin), Škotska

Grupa D: Turska, Izrael, Litvanija (domaćin), Sjeverna Irska

Grupa E: Albanija, Švedska (domaćin), Andora, Austrija

Utakmice preliminarne runde će se igrati od 4. do 12. aprila 2022. godine, a glavnu rundu će se plasirati po dvije prvoplasirane selekcije.

U glavnoj rundi će nastupiti 36 selekcija podijeljenih u 12 grupa od po tri selekcije. U elitnu rundu idu prvoplasirani timovi te četiri najbolja drugoplasirana tima, dok će preostalih osam drugoplasiranih igrati baraž za četiri slobodna mjesta.

Elitna runda donosi pet grupa od po četiri tima. Pobjednici grupa idu na Svjetsko prvenstvo, a četiri najbolja drugoplasirana u baraž. Pobjednici baraža će ići na SP.

Svjetsko prvenstvo u futsalu je na programu u septembru 2024. godine, a domaćin još uvijek nije određen.

Ukoliko domaćin bude neka evropska zemlja onda će u baražu elitne runde nastupiti dvije najbolje drugoplasirane selekcije. Za selekcije iz UEFA-ine zone na SP je rezervisano ukupno sedam mjesta.

Podsjećanja radi, futsal reprezentacija BiH će u januaru nastupiti na svom premijernom Evropskom prvenstvu, a protivnici u grupnoj fazi su Španija, Azerbejdžan i Gruzija.

Portal SportSport.ba 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close