U narednih deset godina nijedna država neće ući u EU

Proces približavanja Srbije i zemalja zapadnog Balkana EU mogao bi potrajati najmanje 10 godina, ocjenjuju stručnjaci za EU iz Berlina. Oni smatraju da poslije pridruživanja Hrvatske EU slijedi duga pauza u integracijama. Zamjenik direktora Evropske akademije u Berlinu Andrea Despot u zajedničkoj studiji sa naučnim saradnicima Dušanom Reljićem i Ginterom Sojfertom pod nazivom “Deset godina samoće” konstatuje da je pauza u integracijama neminovna jer vodeće zemlje EU, NJemačka i Francuska uporno ukazuju na “nedovoljnu zrelost kandidata za članstvo”.

Autori studije smatraju da ni ograničena sposobnost Unije da primi nove članice nije ništa manja prepreka na putu zapadno-evropskih zemalja i Srbije ka EU.

“U trenutku kada se neke države EU suočavaju s pretnjom državnog bankrota i kada među građanima Unije opada njen ugled, dominira stav da ne bi bilo odgovorno da EU natovari sebi za vrat problematične slučajeve”, ocijenjeno je u studiji.

Eksperti za EU ukazuju da Brisel posebno zamjera Beogradu što u periodu od 2008. do 2010. godine nije pozitivno odgovorio na zahtjev da u međunarodnim organizacijama podrži stavove ili mjere za koje se zalagala Unija.

“Te situacije uglavnom su se odnosile na kritike EU izrečene na račun Kine ili Rusije” ističe se u analizi.

Autori studije smatraju da će 22 države Unije, koje su priznale Kosovo faktički nastaviti uslovljavati prijem Srbije “odustajanjem Beograda od mišljenja da mu Kosovo pripada po međunarodnom pravu”, što će neminovno usporiti “evropski put” zemlje.

(Vijesti.ba/SB)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close