-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

U Mostaru započela prva Street Art Mini akademija, polaznici umjetnošću mijenjaju svije(s)t

Street Art Mini akademija, novi zajednički projekat Telemach Fondacije i Udruge Rezon iz Mostara, poželjela je dobrodošlicu prvoj generaciji polaznika – budućim umjetnicima koji su se okupili vođeni željom da umjetnošću mijenjaju svije(s)t, naoružani talentom, bojama i dobrim raspoloženjem.

Tokom jednomjesečnog programa, sastavljenog od četiri modula, učesnike Akademije očekuju edukacije predvođene vodećim stručnjacima iz svijeta street arta i urbanog dizajna, te mnogo radionica i prilika za praktični rad na terenu.

“Tu sam jer se bavim street artom i jer želim usavršiti svoj rad. Među predavačima će biti i poznata imena, radujem se što imam priliku upoznati ih i učiti baš od njih”, istakao je Benjamin Sarić, polaznik Akademije.

Maja Stojanović – Zmaja, ilustratorica iz Srbije i jedna od edukatorica, kroz svoju radionicu “Ilustriranje – razvoj karaktera” povezala je ilustraciju i street art u jedinstven umjetnički izražaj.

Street Art Mini akademija

Street Art Mini akademija

Svi učesnici su imali zadatak da osmisle i ilustruju karaktere koje će, možda, koristiti u nekom budućem street art radu.

Ulična umjetnost u sebi često nosi važne socijalne, političke, ekonomske i druge poruke, o čemu će također biti govora na Akademiji. Imajući u vidu njenu angažiranost, možda baš ovi mladi umjetnici postanu pokretači društvenih promjena u svom okruženju.

“Kroz razne programe i projekte Telemach fondacije podržavamo i ohrabrujemo mlade da postanu najbolja verzija sebe, da iskoriste maksimum svojih potencijala i postanu aktivni i korisni članovi zajednice. Stvaranje prilika koje će im osigurati pravo na dodatnu edukaciju, bez ikakvih ograničenja i diskriminacije, naša je misija. U skladu s tim, pohađanje Street Art Mini akademije za sve polaznike je posve besplatno”, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Priliku za usavršavanje u okviru Akademije imaju mladi ulični umjetnici iz Bosne i Hercegovine starosti od 15 do 25 godina.

“Imamo jako zainteresiranu grupu polaznika koju vidimo kao buduće street art umjetnike s kojima ćemo, naravno, nastaviti razvijati suradnju. Svi ovi mladi ljudi također će imati priliku uključiti se i u Street Arts Festival, a na njemu će biti organizirana i izložba koja će pokazati produkt cijele ove akademije. Ovo je za nas nova umjetnička avantura”, istakla je Marina Đapić, predstavnica i umjetnička direktorica Udruge Rezon.

Dodala je kako je ulična umjetnost u Mostaru generalno promijenila dinamiku na ulicama grada.

“Donijela je neku novu atmosferu u samu vizuru grada i sve to što mi radimo postalo je i turistička atrakcija. S obzirom da u Mostaru postoji jaka platforma, smatramo da bi bilo lijepo da ima više mladih umjetnika koji se bave street artom i upravo zbog toga radimo ovakve edukacije, sa željom i voljom da mlade ljude unaprijedimo u smjeru urbane kulture i da se narednih godina možemo pohvaliti s više mladih uličnih umjetnika koji talent mogu pokazati u Mostaru, ali i po drugim festivalima u regiji i svijetu”, navela je Đapić.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close