U Luksemburgu o BiH: Prvo reforme, pa podrška EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i bh. ministar vanjskih poslova Igor Crnadak prisustvovali su danas u Luksemburgu neformalnom radnom doručku „Prijatelji Bosne i Hercegovine“, čiji je domaćin bila prva potpredsjednica Vlade  i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić. 
Razgovarano je o evropskom putu BiH, a sastanku je prisustvovalo više od 20 ministara vanjskih poslova, među kojima nosioci nove evropske inicijative, ministri vanjskih poslova SR Njemačke Frank Walter Steinmeier i Velike Britanije Phillip Hammond, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Predsjedavajući bh. predsjedništva Mladen Ivanić prenio je čvrsto opredjeljenje institucija BiH za reforme, čiji je osnovni cilj poboljšanje poslovne klime i uslova života građana u zemlji.

Ivanić je istaknuo kako nakon dugo vremena postoje uslovi i zajednička volja na obje strane, u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji, da se snažnije radi na evropskom putu BiH. On je izrazio spremnost bh. institucija za reformama, ali i očekivanja da te reforme budu podržane finansijski i politički od institucija Evropske unije.

Pozdravio je najavljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izrazio zadovoljstvo što je nakon sedam godina napravljen prvi ozbiljni korak za Bosnu i Hercegovinu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je, u obraćanju učesnicima sastanka, istakao opredjeljenje novog Vijeća ministara BiH da da svoj puni doprinos predviđenim reformama i da zajednički, u saradnji s vladama Republike Srpske i Federacije BiH, stvori uslove za bolji život građana naše zemlje.


Informirao je također o razgovorima s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom u Vašingtonu.

Učesnici sastanka su iskazali punu opredjeljenost svojih zemalja i Evropske unije u cjelini da podrže sve nivoe vlasti u BiH u predviđenim reformama.

Naglasili su da će podrška uslijediti nakon implementacije seta reformskih mjera. Na sastanku je rečeno i da veliko prisustvo ministara vanjskih poslova pokazuje interes tih zemalja da BiH uđe u fazu stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Na marginama susreta u Luksemburgu Crnadak se susreo s ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurtzom.

U kratkom razgovoru Kurz je Crnatku čestitao na imenovanju i zaželio uspješan rad te uputio poziv za zvaničnu bilateralnu posjetu Republici Austriji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close