BiHPolitika

U Krajini se izlile skoro sve rijeke: Bihać očekuje plimni val, aktivirala se klizišta

Cazinsko naselje Vilenjača od ranih jutarnjih sati odsječeno je od ostatka grada, budući da je, uslijed izlijevanja rijeke Horljave, u potpunosti prekinuta putna komunikacija prema ovom mjestu. Voda je preplavila i glavni i alternativni putni pravac, kao i jedan stambeni objekat, a šef Civilne zaštite Grada Cazina Said Mujić kaže da se tokom dana nastojao osposobiti treći putni pravac, koji iz naselja Donja Koprivna vodi prema Vilenjači.

“Trenutno je u potpunosti obustavljen saobraćaj na tom području. Cijeli dan radimo na čišćenju putnog pravca iz Donje Koprivne prema Vilenjači kako ne bismo dozvolili da građani ostanu izolirani, te smo u stalnoj komunikaciji s njima”, kaže Mujić.

Pored rijeke Horljave, došlo je do izlijevanja skoro svih rijeka i vodotoka širom grada Cazina. Standardno su stradala naselja koja gravitiraju u pojasu rijeka Mutnica i Korana. Vodostaj Mutnice trenutno iznosi 250 cm i posljednjih sati stagnira.

“Voda je izašla iz korita i poplavila poljoprivredna zemljišta u naseljima Ćoralići, Pjanići, Mutnik, Tržac, Raštela i Šturlić. Najkritičnije je u Mutniku, gdje se voda izlila na tri mosta te je prelazak preko njih rizičan. Poplavljen je i jedan poslovni objekat u naselju Begove Kafane”, rekao je Mujić.

On je istakao da su veće štete spriječili radovi koji su posljednjih godina provođeni na čišćenju vodotoka i korita navedenih rijeka, no istakao je bojazan da bi u narednim satima i danima problem mogle predstavljati nadolazeće vode iz područja Plitvičkih jezera, odnosno rijeke Korane.

Bihać večeras očekuje plimni val

Rijeka Una u Bihaću se izlila na nekoliko mjesta, ponajprije u naseljima Pritoka i Ripač gdje je poplavljeno nekoliko objekata. Vodostaj Une u centru grada trenutno iznosi 129 cm i ima tendenciju rasta. U Bihaću je registrovano i nekoliko klizišta koja su ugrozila putne komunikacije.

“Trenutno je najteže u Kulen Vakufu gdje posljednjih nekoliko sati vodostaj raste velikom brzinom. Riječ je o plimnom valu za kojeg očekujemo da će u večernjim satima stići u Bihać te bi mogao donijeti štete. Građanima koji žive blizu rijeke Une savjetujemo da iz svojih stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene”, kazali su za Klix.ba iz Civilne zaštite Grada Bihaća.

Nagli porast temperature nakon obilnih snježnih padavina u Bosanskoj Krupi je posljednjih nekoliko dana uzrokovao porast vodostaja Une i Krušnice. Od jučer vodostaji imaju tendenciju ubrzanog rasta, a za 24 sata Una je porasla za više od pola metra. Situacija je trenutno pod kontrolom, ali postoji bojazan od poplava zbog najavljenih kišnih padavina u narednim danima.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jutros u 8 sati je iznosio 272 cm, u 16 sati 283 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Vodostaj rijeke Krušnice je na 351 cm, dok je u Otoci vodostaj Une na 292 cm. Svi vodostaji bilježe tendenciju rasta i zbog toga su ekipe na terenu, vreće se pune pijeskom i prave zaštitni bedemi, a u poslijepodnevnim satima održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite. Pijesak je pripremljen i vrše se mjere zaštite od prodora vode u stambene objekte u Kajtezima, Bukovskoj, Svetinji, Redžićima i Bihaćkoj ulici.

Nova klizišta

U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, u naselju Vrletnica i na samom kraju ulice Prvomajska prema Perni, ali na sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo naselje, Zdena, Šabića klanac i Stari Majdan. Vodostaj Sane u 16 sati iznosio je 397 cm i ima tendenciju rasta. Izlijevanja rijeka iz vodotoka zabilježena su i u Velikoj Kladuši i Bužimu, a za sada nema informacija o štetama.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close