U Kosovi klizište odnijelo preko 100 metara magistralnog puta Doboj-Sarajevo

U Šijama kod Tešnja i Kosovi kod Maglaja, nakon što je voda iza sebe ostavila pustoš, desetine kuća ugrožavaju klizišta. Jedno od njih je potpuno zbrisalo s lica zemlje dio magostralnog puta Doboj-Sarajevo u Kosovi kod Maglaja.

– Evo danonoćno se borimo sa klizištima. Odvodimo vodu i nasipamo razorene puteve. Spavamo na smjenu. Dežuramo i nadamo se da će se konačno zemljište smiriti-kaže nam Nedžad Kulaš iz Kosove kod Maglaja.

 

 

Nedžad Kulaš

 

– Sjeli smo piti kafu, kada je u zemlji nešto puklo. Istrčali smo iz kuće preplašeni. Zemljotres je trajao oko dva minuta. Štete ne možemo znati jer je zemljište od klizišta još aktivno- kaže nam Fatima Salkanović iz Kosove.

 

U Kosovi je ogromno klizište s lica zemlje bukvalno izbrisalo preko 100 metara magistralnog  puta Doboj-Sarajevo. U Direkciji cesta FBiH  ne misle čekati. Kane odmah prionuti na posao.

 

– Koliko već sutra na teren će izaći stručnjaci. Mada se struka neće složiti, mi se moramo probiti i osigurati  kakav-takav saobraćaj ovom trasom. Trajno rješenje će zahtijevati velika ulaganja i više vremena. Dobili smo uvjeravanja da će nam evropske finansijske insitucije u tome pomoći-kazao je Filip Vujeva direktor JP Ceste FBiH.

 

Trenutno se saobraćaj lakih  i vozila koja dopremaju humanitarnu pomoć vrši starim regionalnim putem Doboj-Maglaj na desnoj obali Bosne, ali zbog oštećenosti nije sigurno do kada će to trajati.

 

– Apelujemo na vozače da bez potrebe ne kreću na put. Alternativni pravci, kojima sada raspolaćemo ne mogu podmiriti sve potrebe i mi pokušavamo, koliko možemo uvesti reda i pomoći vozačima-kazao je Hajrudin Alić, komandir PS Tešanj.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close