U koaliciji SDA-DF-HDZ niko nikom ne vjeruje

Ugledni politički analitičari Žarko Papić i Asim Mujkić pesimistični

U koaliciji SDA-DF-HDZ niko nikom ne vjeruje, na sceni je gola borba za moć i vlast nad javnim resursima

Stara Vlada Federacije BiH (FBiH) u tehničkom mandatu funkcioniše već šesti mjesec. Iako su prije pet dana čelnici FBiH, odnosno predsjednik Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović zajedno potpisali odluku o imenovanju nove Vlade, propao je pokušaj za njeno potvrđivanje, s obzirom na činjenicu da je otkazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Podsjećamo, sjednica je otkazana jer je Dunović povukao potpis s odluke o imenovanju zbog, kako je naveo, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi FBiH.

Politički analitičari u našoj zemlji pesimistični su da će nova vlast na federalnom nivou donijeti išta novo u odnosu na ono što su radile prethodne.

Buduće blokade

Žarko Papić kazao nam je da poteškoće u formiranju Vlade FBiH dolaze zbog činjenice da se tu radi prvenstveno o raspodjeli moći nad javnim resursima i javnim kompanijama, gdje su ministarska mjesta u stvari samo način da se do te moći dođe.

– U pozadini nemogućnosti da se “sklepa” Vlada FBiH leži nemogućnost da se raspodijeli ta moć, odnosno vlast nad javnim resursima – rekao je Papić.

Drugi dio priče, kako je rekao, čine trakavica i sapunica oko toga ima li viška Srba u Vladi ili ne.

– Naravno da nije riječ o tome da oni ne znaju sabirati i oduzimati u okviru brojke 16. Ispalo je da su budale, ali nisu. Jednostavno, riječ je o tome da se, uz ogroman stepen nepovjerenja u koaliciji (SDA, HDZ BiH i DF, op.a.), i s obzirom na najavljenu izmjenu Zakona o Vladi FBiH, po kojoj bi trebalo da iz svakog konstitutivnog naroda bar jedan ministar glasa za nešto, oni sad nadigravaju oko tog istog mjesta, jer ono može vršiti buduće blokade – dodao je Papić.

papic-zarko

Žarko Papić: Sramota me što sam glasao

Prema njegovom mišljenju, situacija je skandalozna. – Mene je sramota što sam glasao na Općim izborima prošle godine. Nisam glasao za ovu koaliciju, naravno, ali me sramota što sam uopšte i glasao – poručio je Papić.

Naglasio je da je aktuelna koalicija u FBiH programski toliko uzajamno suprotstavljena da definitivno može funkcionisati samo na podjeli javnih resursa.

– Ni na čemu drugome, kao što su reforme, ozbiljni politički programi, promjene i ono što nam treba, uostalom i zbog Evropske unije (EU) i deblokiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, oni neće moći dogovoriti – rekao je Papić.

Smatra da Vlada FBiH u ovom sastavu neće moći ništa promijeniti. Naročito treba imati u vidu da se na određenim mjestima nalaze itekako nekompetentni ljudi.

– Ista situacija je i u kantonima, gdje imate primjer da je ministar zdravlja medicinski tehničar, dok je, recimo, za federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije predložen čovjek koji nikada u životu nije bio u fabrici, a da ne govorim o tome da se nije bavio ekonomijom. Definitivno nisam optimista ni na koji način – kazao je Papić.

Podsjetio je da u svakoj normalnoj zemlji vlada bude formirana u roku od nekoliko dana nakon provedenih izbora. Kao primjer naveo je Grčku, gdje je vlada formirana u roku od 48 sati. U Velikoj Britaniji situacija je takva da, ukoliko su izbori u četvrtak, vlada mora biti formirana do ponedjeljka.

– Dakle u svim normalnim zemljama planira se unaprijed. Ukoliko neka koalicija pobijedi na izborima, ona već ima pripremljenu vladu i program. Kod nas uopšte nisu važni ni program ni vlada. Vlada i ministarske fotelje samo su alat za raspodjelu moći nad javnim resursima i zato niko neće da unaprijed napravi koaliciju. Sporazum o koaliciji SDA, HDZ BiH i DF su pripremili i potpisali za nekoliko sati, odmah poslije izbora. Niko ga nije ni čitao. Ali, raspodjelu moći nad javnim resursima ne mogu da upakuju evo već skoro šest mjeseci – dodao je Papić.

Borbe interesa elita

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kazao nam je kako od nove Vlade FBiH ne očekuje apsolutno ništa, kao što nije očekivao ni od jedne prethodne.

– Ova država konstituirana je na temelju fikcije vitalnog nacionalnog interesa pod kojim se, u biti, provlače borbe različitih interesa elita, što sve zajedno čini jedan spektakl, koji mediji prenose i zabavljaju najšire građanstvo. Ovako konstituiran sistem političkog organiziranja u BiH i nije namijenjen rješavanju najvažnijih problema društva, nego najvažnijih problema elita. Taj jaz između elita i naroda će se, po mom mišljenju, dalje nastaviti da širi, a dokle – vidjet ćemo – poručio je Mujkić.

Moguće je, kako je naveo, da će se, eventualno, poneki od naloga iz Brisela polovično ispoštovati, ali na vidiku nema nekih ključnih strukturnih promjena, jer one zaista podrazumijevaju temeljnu rekonstrukciju vođenja ove naše političke zajednice. To bi, dodao je, u najmanju ruku podrazumijevalo da mnogi ljudi, koji su ikone političkog života u BiH, morali sići sa historijske scene, za šta u ovom momentu sigurno nema spremnosti.

protesti-asim-mujkic

Profesor Asim Mujkić: Širi se jaz između građana i elita na vlasti

– Postoji jedna prešutna perverzna saglasnost između elita da se nastavi status quo u kojem, naravno, empirijski se može dokazati, jedino oni i krug ljudi oko njih profitiraju, kada su u pitanju moć, utjecaj pa i materijalno blagostanje. Dakle, vrlo je teško zamisliti da bi iz tog statusa quo neko napravio iskorak – dodao je Mujkić.

Skandaloznim je ocijenio neodgovornost i neozbiljnost vladajućih struktura prema građanima naše zemlje.

– Njihova odgovornost ne ide prema građanima, odnosno onima koji ih biraju, već prema uskim grupnim oligarhijskim interesima i ljudima koji tim interesima upravljaju. Dakle, potpuno obrnuti lanac odgovornosti koji nastavlja da širi jaz između građana, njihovih stvarnih potreba i elita – zaključio je Mujkić.

Autor: D. KOVAČ – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close