Kultura

U Ilijašu obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, u Ilijašu je jučer održana manifestacija u okviru koje je upriličena posjeta urbanističkom kompleksu grada Dubrovnika i nekropole Kopošići, otvorena izložba fotografija te prezentirani viteški sportovi

Učesnik manifestacije, književnik Željko Ivanković, kazao je da je 2016. godina tematski posvećena naslijeđu sporta, a sport je u srednjem vijeku bio s cijelim nizom viteških disciplina koje su bile sastavni dio srednjovjekovnih viteških turnira, elitnih takmičenja i nadmetanja.

Podsjetio je da na području opštine Ilijaš postoji srednjovjekovni grad Dubrovnik koji bi trebalo arheološki istražiti.

“Ukazali smo na važnu političku dimenziju kulturnog i povijesnog istraživanja tog grada, unutar kojega postoji sastavni dio velike arheološke baze i lokalitet na kojem su stećci u kojima su sahranjivani bosanski velikani”, istakao je Ivanković.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, organiziran je veliki susret arheologa, historičara, entuzijasta, političara, koji su zaljubljeni u bosanske starine.

Ivanković je naglasio da su svi izbliza vidjeli ono što se očekuje u bliskoj budućnosti, a to je otkrivanje grada Dubrovnika, kao važnog segmenta srednjovjekovne Bosna, te lokaliteta na kojima su vrlo vrijedni stećci, kao sastavni dio nekropole koja je pod zaštitom UNESCO-a i koja bi na najbolji način prezentirala srednjovjekovnu bh. kulturnu baštinu.

Temeljem prijedloga Međunarodnog savjeta za spomenike i cjeline (ICOKOS) UNESCO je 1982. godine odredio 18. april Međunarodnim danom spomenika i spomeničkih cjelina.

Svake godine, odabranom temom nastoji se obilježiti taj značajan dan u cijelom svijetu, a cilj je osigurati promoviranje i istraživanje kulturnog naslijeđa, pomoći lokalnim zajednicama i pojedincima u razumijevanju i prihvaćanju njegovog značaja za život, identitet i zajednicu u cjelini.

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close