BiHPrivreda

U Evropsku uniju otišlo 19,5 tona piletine iz BiH

BiH je od kraja septembra, kada je počeo plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju, na tamošnje tržište izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka.

Potvrdili su to juče za Glas Srpske u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Spoljnotrgovinskoj komori, navodeći da je domaća piletina plasirana u Njemačku i Hrvatsku.
Borba za otvaranje evropskog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom ove godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU. Dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije Madi, Ovako, Brovis i Argeta.
Tešanjska kompanija Madi prva je iz BiH izvezla pileće meso u EU krajem septembra, a generalni direktor te firme Maid Jabandžić ističe da, iako su firme iz BiH dobile zeleno svjetlo za izvoz, ne ide sve tako brzo.
– Niko nas tamo ne čeka raširenih ruku. Nekoliko kamiona je otišlo u Njemačku, a pripremamo se za izvoz u Švedsku ovih dana. Najintenzivnije radimo na pripremi izvoza u Hrvatsku jer nam je geografski najbliža, a i na tom tržištu smo poslovali i prije nego što je ta zemlja ušla u EU, rekao je Jabandžić.

Istakao je da domaći proizvođači nisu ni konkurentni na evropskom tržištu s obzirom na to da sve te zemlje značajno subvencionišu svoje proizvođače, dok je podrška u BiH gotovo nikakva pa su te tržišne utakmice neravnopravne.

Osim iz kompanije Madi, prvi kamioni piletine polovinom oktobra su krenuli i iz kompanije Ovako.

Predrag Miličić, direktor firme Agreks iz Donjeg Žabara koja je jedina u BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu u EU, kaže da će se na plasman na evropsko tržište sačekati još neko vrijeme.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close