-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

U Dusini kod Zenice obilježena godišnjica zločina nad Hrvatima

30. GODIŠNJICA

Udruga dobrovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a danas je u mjestu Dusina kod Zenice obilježila 30. godišnjicu od zločina nad Hrvatima ovog mjesta.

Za zločin u Dusini ratne 1993. godine tereti se 7. muslimanska brigada koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije RBiH. Oni su 26. januara napali i opkolili selo Dusinu, koje je bilo enklava u bošnjačkom okruženju. Zarobili su pripadnike HVO-a i blizu 40 civila, a nakon zauzimanja sela pobili su 10 zarobljenih civila. Riječ je o 9 Hrvata i jednom Srbinu koji se sakrio sa suprugom u Dusinu.

Na spomen-obilježju podignutom u sjećanje na ubijene u Dusini danas je održana sveta misa, a svi prisutni su položili vijence i upalili svijeće za duše poginulih branitelja i civila ovog kraja.

Među onima koji su danas odali počast bio je i Zoran Milić iz sela Solakovići koje se nalazi pored Dusine, a u izjavi za medije je kazao da ga boli što 30 godina poslije niko se nije vratio.

“U duši me boli i žao mi je naroda koji je ovdje poginuo. Žao mi je što se to desilo, ali i što niko nije odgovarao za ovaj zločin. Ovdje se nikad niko neće vratiti. Sramotno je da niko za ovo ne odgovara. Ovdje su moji tetići i ne mogu da vjerujem da se to moglo desiti među ovakvim narodom”, kazao je Milić te dodao da danas živi s muslimanima te da ne bi mogao zamisliti da nešto tako uradi.

Dragan Krišto je kazao da su ljudi otišli, ali da se svake godine vraćaju da odaju počast na ovom mjestu gdje je nekada živjelo 15 posto Hrvata.

“Što je bilo bilo je, mi ne možemo to vrijeme vratiti. Emocije su veoma teške, a ove ljude sam poznavao. Komšije i prijatelji su na ovom spisku, a mi ćemo svake godine dolaziti da im odamo počast”, kazao je Krišto te dodao da u Dusini danas nema ni Srba ni Hrvata.

Klix

(Foto: E. M./Klix.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close