Kultura

U Bosanskom Grahovu danas obilježavanje sto godina od smrti Gavrila Principa

Rodna kuća Gavrila Principa (Foto: Arhiv/Klix.ba)

 

U Bosanskom Grahovu, mjestu rođenja Gavrila Principa, danas će biti obilježeno sto godina od njegove smrti.

Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Program obilježavanja počet će u 11 sati polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Bosanskom Grahovu. U 11:30 časova planiran je obilazak grobova roditelja Gavrila Principa, a pola časa kasnije i obilazak Principove rodne kuće.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služit će Svetu arhijerejsku liturgiju.

U okviru obilježavanja bit će upriličeno i obraćanje zvaničnika, nakon čega će uslijediti kulturno-zabavni program.

Obilježavanje 100 godina od smrti Gavrila Principa organizuje opština Bosansko Grahovo.

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine u Sarajevu pucao na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda.

Članovi “Mlade Bosne” izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje za oslobođenjem.

Zbog atentata na Ferdinanda, 12. oktobra 1914. godine pred sud je izvedeno 25 mladih ljudi.

Od šest atentatora, njih pet je bilo mlađe od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloljetnim. Osuđeni su 29. oktobra na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vješanjem.

U vrijeme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora. Kaznu je služio u češkom Terezinu, gdje je i umro 28. aprila 1918. godine.

 

SRNA

 

Surovost koja je zgrozila i neprijatelje: Gavrilu Principu su ODSEKLI RUKU I PUSTILI PACOVE, a postojao je i jeziviji metod MUČENJA

Izmučen zatvorom i bolešću u kombinaciji sa batinama i konstantnim mučenjem, sada već istorijska ličnost epskih proporcija – Gavrilo Princip, čovek čiji su hici u austrougarskog nadvojvodu poslužili kao povod za početak Prvog svetskog rata, umro je na današnji dan 1918. godine.
Autor: A. B. Foto: Wikipedia/Colm Rice/Kolaž

Dnevno.rs

Činjenica da je Gavrilo Princip bio maloletan spasla ga je od dobijanja smrtne kazne za ubistvo Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Umesto toga, osuđen je na 20 godina robije. Presuda je izrečena 28. oktobra 1914. godine kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom, a svet se kretao ka nemonovnom razaranju.

 

Čuli ste za Principa, ali da li znate KO JE JOŠ UČESTVOVAO u atentatu u Sarajevu?!

 

Princip je poslat u zloglasni zatvor Terezin u današnjoj Češkoj. U zatvoru je bio pod strašnom torturom. U Terezin su u decembru iste godine prebačeni i drugi učesnici atentata u Sarajevu – Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, ali Princip je držan u strogoj izolaciji.

Ćelija Gavrila Principa u zatvoru Terezin, Foto: Wikipedia/Gvdbor

Detalji njegovog tamnovanja do danas nisu sa sigurnošću potvrđeni i o njima se zna samo na osnovu svedočenja pojedinih zatvorenika, i sećanja stražara.

 

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Navodno, Princip je ostavljan tu svezan danima, a nakon godina takve torture izranjavljena desna ruka mu se inficirala i morala je da bude amputirana.

 

Osim okova, u vlažnoj ćeliji nalazile su se samo gole daske na kojima je spavao. Jedino društvo bili su mu pacovi.

 

NEVEROVATAN TRAG: Pročitajte POSLEDNJE PISMO GAVRILA PRINCIPA, za koje većina ljudi NI NE ZNA DA POSTOJI (FOTO)

 

Zatvorenici u Terezinu generalno su izdržavali kazne u strašnim životnim uslovima. Hranjeni su neredovno, mučeni konstantno, a ako bi se neko razboleo – pre je ostavljan da umre, nego lečen.

 

Svi ovi “tretmani” bili su mnogostruko gori za “ubicu cara”. Pričalo se da je Gavrilo hranu dobijao tek svaki peti dan, a da je svakodnevno mučen i to na naročito surove načine. Navodno, stavljali su ga drveno bure u koje je prethodno bilo zakucano mnoštvo eksera, pa bi ga kotrljali u takvom buretu dok bi se ekseri zabadali u Gavrilovo izranjanjeno telo.

Gavrilo Princip, Foto: Wikipedia

Nakon godina takvog strašnog života, Gavrilo Princip jednostavno više nije mogao dalje. Umro je u zatvoru 28. aprila 1918. godine. Ironično, malo pred kraj Prvog svetskog rata. Zvaničan uzrok smrti bila je tuberkuloza, a zabeleženo je i da je Princip u trenutku smrti težio manje od 40 kilograma.

 

Prema unapred predviđenom planu, telo Principa trebalo je da zauvek nestane. Sahranjen je noću u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju, ali je jedan od vojnika koji su učestvovali u kopanju rake, Čeh po nacionalnosti, nakon rata otkrio lokaciju groba.

 

Posmrtni ostataci Gavrila Principa i ostalih učesnika atentata su 7. jula 1920. preneseni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu da bi 1939. bili sahranjeni u “Kapeli Vidovdanskih heroja”.

Kapela Vidovdanskih heroja danas, Foto: Wikipedia/Schroeder

Na ploči ugrađenoj u kapelu na kojoj se nalazi natpis “Vidovdanski heroji” sa imenima Vidovdanskih heroja stoje i Njegoševi stihovi: “Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi”.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close