BiHPrivreda

U BiH se godišnje proizvedu sjedala i autopresvlake za milione evropskih automobila

Glavni izvozni adut BiH su sjedala, a posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine.

Vrijednost izvezenih sjedala dostigla je u ovom periodu 514,42 miliona maraka, a čak 374,5 miliona odnosi se na automobilska koja su završila uglavnom u pogonima u Njemačkoj, Španiji i Turskoj. U ovim zemljama nalaze se pogoni najvećih svjetskih automobilskih kompanija sa kojima su domaće firme ugovorile isporuke sjedala

U analizi spoljnotrgovinske razmjene, koju je usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od pet odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine, prenio je Glas Srpske.

– Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje smo izvezli sjedala u vrijednosti od 189,9 miliona, a slijedi Španija sa 89,4 miliona KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju je otišla ova roba vrednija od 22,1 milion KM – istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Jedan od regionalnih lidera i vodeća kompanija u izvozu u ovoj oblasti je „Prevent grupacija“, koja proizvodi presvlake za auto-industriju.

– Godišnje u našim pogonima proizvedemo dva miliona garnitura auto-presvlaka za vodeće svjetske brendove kao što su „Volkswagen“, „Ford“, „Opel“, „BMW“, „Nissan“, „PSA grupa“ i druge. Najveći izvoz ostvarujemo na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Španije i Turske. Pored auto-presvlaka, vodeći smo proizvođač plastičnih i metalnih komponenti za auto-industriju pa se tako godišnje iz „Preventa“ opremi pet miliona vozila u Evropi – naveli su u „Prevent grupaciji“.

Pored sjedišta za automobilsku industriju, BiH ostvaruje i solidan izvoz tapaciranih i sjedala sa drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja kvartala dostigla 117,1 milion, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 miliona KM.

Na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveće učešće u izvozu nalazi se električna energija, dok proizvodi iz kategorije obrađeno drvo zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 miliona KM i na godišnjem nivou je porastao za četiri odsto, navodi se takođe u tekstu.

Kada je riječ o uvozu, najviše novca dato je za proizvode iz kategorije naftnih ulja – 696,44 miliona KM. Na drugom mjestu su automobili sa 518,42 miliona i sirova nafta sa 389,18 miliona KM.

Vrijednost ukupne robne razmjene BiH sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosila je 21,40 milijardi maraka. Na uvoz se odnosi 13,31 milijarda, a na izvoz 8,09 milijardi KM. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je na kraju septembra 5,21 milijardu KM.

 

Biznisinfo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close