BiHPolitika

U BiH nisu zadovoljni ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi, ni stranci koji su htjeli daleko više

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da se međunarodni faktor neće odreći svog uticaja u BiH dok god im zajedno Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne stave do znanja da se ne miješaju u lokalna pitanja

 

On je izrazio uvjerenje da će Amerika neko vrijeme smanjiti interes i neće se petljati u BiH, te da će to stvoriti novu situaciju da će ljudi u BiH morati da sjednu i sami kažu mogu li ili ne mogu zajedno.
Dodik je naveo da je kao legitimni predstavnik Srba spreman da sjedne i razgovara, prvenstveno da se na ovom prostoru očuva mir, zatim da se razvija ekonomija, a nakon toga politički sistem, u kome bi osnova bio Ustav.
– Očigledno niti je moguće da se u skorije vrijeme dogodi nekakav proces separacije, a nije moguće ni da se BiH u skorije vrijeme izradi kao unitarna zemlja. Mi moramo da sjedimo u modelu koji je održiv za sve, kojim će možda svako podjednako, da ne kažem biti zadovoljan, evo podjednako nervirati, ali ne toliko da proizvede akciju koja bi dovela do akcije. Mislim da to možemo, rekao je Dodik za “TV1”.
Dodik je ocijenio da međunarodni faktor neće dozvoliti da dođe do toga.
– Hoću definitivno da sjednemo. Da li je moguće? Nije moguće! Nije moguće zato što se međunarodni faktor neće odreći svog uticaja dok god im zajedno i Srbi i Bošnjaci i Hrvati ne kažu – slušajte, ovo su naša pitanja, nemojte da se miješate u to, rekao je Dodik.
On je dodao da su ambasadori stranih zemalja u BiH moćniji nego ministri ili predsjednici.
Dodik je napomenuo da je najveće antidejtonsko djelovanje u BiH uradila Amerika, podržavajući visoke predstavnike u kontinuitetu koji su kršili međunarodno pravo.
– Najveći kršioci međunarodnog prava ovdje u pogledu Dejtonskog sporazuma su SAD, odnosno njihova administracija tog vremena, dodao je Dodik.
Predsjednik Srpske je ocijenio da je evropski put BiH održiv koliko je održiva EU, kao i da BiH tek treba da preživi ovo vrijeme nestabilne Unije i samu sebe.
– BiH se pokazuje kao neuspješan projekat. Ogromna asistencija međunarodnog faktora, i finansijska i politička i vojna, nije obezbijedila da ove zemlja napravi svoju integraciju i svoj napredak, koji se očekivao i možda bio normalan, naveo je Dodik.
Dodik je rekao da se BiH pokazuje kao neuspješan projekat i mjesto opšteg nezadovoljstva, u kojem nisu zadovoljni ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi, ni stranci koji su htjeli daleko više ili hoće daleko više, javlja Srna.

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close