BiHPolitika

U BiH je na snazi neofašizam, prikriveni fašizam, fašizam bijelih košulja

U Mostaru održana tribina o antifašizmu

U povodu Dana pobjede na fašizmom, u organizaciji Građanskog saveza, u Mostaru je održana tribina “Antifašizam kao temelj europskih vrijednosti i državnosti Bosne i Hercegovine”.

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović prije početka tribine, u izjavi za novinare, kazao je kako je fašizam živi i sveprisutan u današnjoj Bosni i Hercegovini.

– Satjerani smo u ćošak od fašističkih snaga i moramo se svi ujediniti da pobijedimo fašizam današnjice. Prije neki dan fašizam je pobijeđen u Francuskoj i mi se nadamo da ćemo i mi ovdje pobijediti svoje ‘Le Penove’ – kazao je Bajrović.

Po riječima sveučilišnog profesora Slave Kukića, što vrijeme dalje odmiče fašizam u BiH je sve žilaviji, sve prisutniji i sve manje obziran.

– Neću reći da nam nema izlaza, ali taj izlaz neće nam pasti s nebesa. Jedni način da to narod u BiH učini je da okrene leđa etnofašističkim ideologijama – istaknuo je Kukić.

Publicist i politički analitičar Esad Bajtal ustvrdio je kako u BiH postoje antifašisti, ali ne postoji antifašizam kao organizirana forma djelovanja.

– U BiH je na snazi neofašizam. Nije to fašizam koji na nadlaktici nosi kukaste križeve, već prikriveni fašizam, fašizam bijelih košulja. To su ljudi koji se uzajamno oslovljavaju kao gospoda, a u stvari su ološ i gospodari vremena obilježenog krvlju, zločinom, prevarama i pljačkom – kazao je Bajtal.

Dodao je kako je ljudska zadaća svakog pojedinca ukazati na zlo koje nas okružuje i boriti se protiv njega.

Na tribini su još govorili i Abdulah Sidran, Bakir Hadžiomerović i Emir Suljagić.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close