U BiH i dalje vrijeme toplije u odnosu na višegodišnji prosjek

U BiH prva dekada februara je bila znatno toplija u odnosu na višegodišnji prosjek. Na prostoru BiH u narednih nekoliko dana bit će i dalje toplije vrijeme u odnosu na višegodišnji prosjek, iako će te temperature biti znatno niže u odnosu na protekle dane, kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Maksimalne temperature koje se mogu očekivati u centralnim predjelima BiH kretat će se oko 8-9 stepeni Celzijusa. Jutarnje temperature će biti oko nule, a moguć je i blagi mraz na većim nadmorskim visinama, kazao je Zulum.

Naglasio je da  snijeg pada u zapadnim krajevima BiH, a da trenutna visina snježnog prekrivača iznosi od 4 do 6 cm, te da je moguć i snijeg na planinama.

Zulum je istakao da se u narednih nekoliko dana ne očekuju veće padavine.

Danas u poslijepodnevnim satima moguća je pokoja kap kiše, kao i u petak, ali se ne očekuje neke velike količine padavina. Sutra će uslijediti blaga stabilizacija vremena.

– U petak u poslijepodnevnim satima past će malo kiše, koja bi mogla padati i u subotu. A prema sadašnjim pokazateljima od nedjelje će opet uslijediti porast temperature i maksimalne dnevne bi mogle do budu iznad 10 stepeni Celzijusa.

U Hercegovini bit će nešto malo više kiše, a temperature će narednih dana biti iznad 10 stepeni. Za dane vikenda, maksimalne temperature će biti i do 15 stepeni Celzijusa- precizirao je Zulum.

Nove padavine su moguće sredinom naredne sedmice.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close