U BiH i dalje nepovoljni uvjeti za investitore

Afrika, Europa i središnja Azija su regije s najvećim ambicijama po pitanju gospodarskih reformi, navodi se u novoj studiji Svjetske banke. Ubrzano napreduju, prije svih, siromašne regije.

Najveći neprijatelji gospodarstva su birokracija i prevelik stupanj regulacije. Svaki poduzetnik u prosjeku mora podnijeti sedam zahtjeva (i pričekati 25 dana) za registraciju svoje tvrtke. To je u svom novom izvješću o poslovanju u svijetu (“Doing Business 2014”) objavila Svjetska banka.

Istraženi su investicijski (pred)uvjeti u 189 zemalja svijeta. Na Novom Zelandu vlada dobra klima za nove poduzetnike. U toj zemlji poduzetnici svoju tvrtku mogu registrirati za samo pola (radnog!) dana i početi s poslovanjem. U Venezueli taj postupak u prosjeku traje 144, a u Surinamu čak 208 dana. Zemlje u kojima se investitori najbolje osjećaju su Singapur, Novi Zeland i regija Hongkong, a slijede SAD, Danska i Malezija. Njemačka je na 21. mjestu – iza Litve, Mauricijusa i Tajlanda.

Makedonija napreduje, BiH stagnira

Bosna i Hercegovina je “pala” za jedno mjesto, te se sada nalazi na 131. mjestu po lakoći poslovanja. Kao razlog za taj “pad”, u izvješću je navedeno da je BiH dodatno otežala proces plaćanja poreza za poduzeća time što je uvela kaznu za nezapošljavanje obveznog minimalnog broja ljudi iz posebnih kategorija. No, uzme li se u obzir da je bivša jugoslavenska republika Makedonija na spomenutoj listi značajno napredovala i našla se na 25. mjestu po lakoći poslovanja, da se Crna Gora nalazi na 44. mjestu, a ostale susjedne zemlje i do 40 mjesta ispred, može se zaključiti da BiH i dalje nije atraktivna zemlja za strane investitore.

U izvješću Svjetske banke se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative.

Kosovo kao pozitivan primjer

Svjetska banka navodi kako su, nakon zemalja članica OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), Europa i Središnja Azija regije u kojima je tempo reformi najbrži. U tim je regijama čak 19 nacionalnih ekonomija u posljednjih 12 mjeseci provelo 65 reformi koje olakšavaju poslovanje.

“Pogledamo li 20 država koje su od 2009. ostvarile najveće napretke u regulaciji poslovanja, dolazimo do zaključka da ih je devet iz Europe i Središnje Azije”, kaže Augusto Lopez-Claros, direktor Odjela za globalne indikatore i analize Svjetske banke. Pored Ukrajine, Rusije i Kosova, u tu skupinu spadaju i Armenija, Bjelorusija, Gruzija, Makedonija, Moldavija i Poljska.

Afrika napreduje

Općenito vlada trend smanjenja zaostatka za vodećim zemljama na listi. To je posebice uočljivo u Africi. “Obala Bjelokosti, Ruanda i Burundi u ovoj su godini među zemljama koje su načinile najveće reforme”, napominje Rita Ramalho, direktorica Svjetske banke i autorica studije. U Africi je reformski tempo čak tri puta veći nego u etabliranim industrijskim državama.

Afrikanci za kompjuterima Afrika trči reformskim korakom

Predmet studije su po prvi put bile i zemlje poput Libije, Mjanmara, San Marina i Južnog Sudana. San Marino je na 81. mjestu, a Mjanmar, Libija u Južni Sudan na samom začelju ljestvice. Najgori uvjeti za poduzetnike vladaju u Središnjoafričkoj Republici i u Čadu, tvrdi Svjetska banka.

Autori: Rolf Wenkel / Srećko Matić

Odgovorna urednica: Marina Martinović
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close