BiHPolitika

U Banjaluci ipak postrojen Treći pješadijski puk na proslavi ‘Dana RS’

Oglušili se na upozorenje NATO Štaba u BiH: U Banjaluci ipak postrojen Treći pješadijski puk na proslavi ‘Dana RS’

Podsjećamo, Iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao „Dan RS-a“, danas u Banjoj Luci počinju zvanične aktivnosti na njegovom obilježavanju

 

Treći pješadijski puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postrojen je danas u Banjoj Luci gdje su počele aktivnosti obilježavanja “Dana RS“, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga su postrojeni ispred mjesta na kojem zvaničnici Republike Srpske polažu vijence palim borcima tog entiteta. Vijence će položiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali zvaničnici Republike Srpske.

 

Podsjećamo, Iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao „Dan RS-a“, danas u Banjoj Luci počinju zvanične aktivnosti na njegovom obilježavanju.

Srpski zvaničnici RS-a će položiti vijence na spomenike palim borcima RS-a i NOR-a, a entitetski predsjednik Milorad Dodik uručit će odlikovanja istaknutim pojedincima i institucijama. Za danas je najavljena i sjednica Senata RS-a.

 

pjesadijski-puk-os-bih-banjaluka-1

Nakon što je Ustvani sud bih proglasio neustavnim 9. januar „Dan RS-a“, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan. Tražili su i učešće Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, ali je uslijedilo i pismo NATO štaba u BiH, prema kojoj bi se angažiranje Oružanih snaga 9. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazum

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su za danas i sutra najavili pojačane sigurnosne mjere.

 

vojni-orkestar

 

(FENA/em)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close