BiHPrivreda

U 2015. s bh. tržišta povučeno čak 17.000 proizvoda

U Bosni i Hercegovini je zbog nesigurnosti sa tržišta povučeno 17 hiljada komada proizvoda, saopćili su predstavnici Agencije za nadzor nad tržištem BiH na pres-konferenciji u srijedu.

– U 2015. godini je administrativno, vizuelno i laboratorijski kontrolirano ukupno 176 modela proizvoda. Od toga je 139 modela bilo neusklađeno sa sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. Poslovni subjekti su dobrovoljno ili na zahtjev inspekcijskih organa izvršili usklađivanje određenog broja proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. Od 66.439 komada proizvoda koji nisu bili u skladu sa zahtjevima, njih 49.341 komad je usklađen, dok je 17.008 komada povučeno sa tržišta. Od toga je uništeno 8.764 komada,, kazao je Aleksandar Golijanin, direktor Agencije za nadzor nad tržištem.

Najzastupljenije grupe proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače su električni uređaji, igračke, opasne imitacije, proizvodi za djecu i lična zaštitna oprema. U ovu kategoriju spadaju lutke, dječije svjetiljke, bicikli, skejtbordi, plutajuća pomagala i slično.

Što se tiče samog porijekla proizvoda koji su testirani, njih 81% dolazi iz Kine, ali pojedini proizvodi proizvedeni u Evropskoj uniji takođe ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve.

“Mi kao Agencija po trenutnom zakonskom okviru ne dobijamo povratne informacije o tome da li su i na koji način sankcionirani svi prekršitelji pravila. Također, ne možemo biti regulatorno tijelo u smislu da nekoga mi sankcionišemo ili primoramo da nešto uradi. Naš segment djelovanja po trenutnom zakonu je dosta ograničen. Zato smo skupa sa inspektoratima, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te uz pomoć eksperata Evropske unije uradili nacrt novog Zakona o nadzoru nad tržištem BiH. Ovaj će se zakon naći u proceduri usvajanja ove godine, a njegovim uvođenjem će se, između ostalog, moći kontrolirati proizvodi prilikom samog ulaska u Bosnu i Hercegovinu”.

Lidija Lovrić, službenica Agencije za nadzor nad tržištem, kazala je kako su djeca najznačajnija i najosjetljivija grupa potrošača, pa se samim tim njima posvećuje i posebna pažnja.

“Pomalo je strašno da je do 100% proizvoda testiranih u ovoj kategoriji bilo nesigurno za djecu. U toku 2015. godine smo kontrolirali sadržaj ftalata u dječijim igračkama. Uzorkovali smo 14 različitih robnih marki igrača koje smo testirali na 6 ftalata. Oni su zabranjeni u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala. Kod 10 od ovih 14 uzoraka, masa je bila između 0,12% do 23,07%. To za djecu može imati strašne posljedice, mogu biti ugroženi njihovi respiratorni organi, mogu izazvati brojne alergije, a mogu izazvati i kasnije probleme u reprodukciji te djeluju kao hormonski disruptori”, kazala je Lovrić.

Agencija je izdala Vodič za poslovne subjekte, dokument čiji je cilj da pomogne poslovnim subjektima da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama, kao i da prepoznaju proizvod koji je sumnjivog karakter.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close